Hlavní obsah

Lidovcům ani STAN Richterová v čele Sněmovny nevadí

Po odchodu Pirátů z koalice a z vlády zůstává nejasná pozice pirátské místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové. Podle lidovců či STAN může na daném postu své volební období dosloužit, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) či šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová očekávají, že sama z vedení dolní komory odejde.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Olga Richterová

Článek

„Jsem nominována za Piráty a STAN, je na rozhodnutí aktuální vládní koalice, jak chce dál postupovat. Svou práci jsem odváděla a budu odvádět v jakékoliv pozici. Chtějí-li mě odvolat, bude to rozhodnutí vládní koalice,“ uvedla v úterý Richterová.

STAN podle místopředsedy strany Jana Laciny zastává názor, že by Richterová měla v roli místopředsedkyně pokračovat. „Nebudeme usilovat o žádnou změnu a nebudeme tu změnu ani podporovat,“ řekl. Předpokládá, že se na tom takto dokáže dohodnout stávající koalice.

Šéf lidoveckých poslanců Aleš Dufek novinářům řekl, že KDU-ČSL nebude stranou, která by odvolání Richterové navrhovala. Aktuálně podle něj není prostor řešit podobné personální otázky.

Fiala: Změny ve vládě chci mít hotové do konce příštího týdne

Domácí

Richterová minulý týden používala ostrá slova na adresu koaličních partnerů po oznámení premiéra Petra Fialy (ODS), že navrhuje odvolání šéfa Pirátů Ivana Bartoše z vlády. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pondělí řekla, že Richterovou k odchodu z funkce vyzývat nebude, ale poznamenala, že „vzhledem k jejím vyjádřením by mne překvapovalo, kdyby ona sama chtěla zůstat v této pozici“.

Ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by předpokládal, že Richterová post sama opustí. „Pokud se Piráti rozhodli odejít z vlády a odejdou všichni náměstci, předpokládal bych, že odejde sama,“ dodal.

Záznam: Tisková konference Pirátské strany z 24. záříVideo: ČTK

Lipavský odchází od Pirátů

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám