Hlavní obsah

Lidovci tleskají odvolání Bartoše, jen to měl Fiala udělat elegantněji

Prvními a nejhlasitějšími kritiky digitalizace stavebního řízení byli ve vládě lidovci. Už v létě poukazovali na to, že stavební úřady nezvládají a že jejich lidé v regionech si stěžují, že se vyřizování stavebních povolení zaseklo. Odvolání šéfa Pirátů a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše proto přivítali, byť část z nich je na rozpacích z toho, jak nešikovně to premiér a šéf ODS Petr Fiala udělal.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka během rozhovoru pro Novinky.cz

Článek

Senátor a bývalý ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek soudí, že Bartoš měl být odvolán už v létě, kdy se ukázalo, že systém stavebního řízení nebude funkční.

„Měl odejít už dávno, protože stavebnímu řízení ani jeho digitalizaci vůbec nerozuměl, ale ten způsob, jak k tomu nakonec došlo, byl tragikomický,“ řekl Novinkám Čunek. Dodal, že jako většina národa nepochopil, proč nejdříve po schůzce s premiérem Bartoš oznámil, že je vše v pořádku, a pár hodin nato premiér sdělil, že Bartoše pro neschopnost odvolá. „Z toho vyplývá jediné, že buď byli oba zhulení, nebo pan premiér zvolil příliš diplomatickou a kultivovanou formu oznámení, že ho vyhodí, a pan Bartoš to nepochopil,“ řekl Čunek.

Podobně mluví i poslanec KDU-ČSL Šimon Heller. „Piráti znefunkčnili stavební řízení v celé zemi. Bartoš se měl ke svému průšvihu postavit jako chlap a už dávno rezignovat. K postupu premiéra mohu říct, že to šlo udělat elegantnějším způsobem,“ napsal Novinkám Heller.

Ostatní oslovení lidovci se do souzení kroků premiéra a nepovedeného odvolání Bartoše nechtěli pouštět. O to víc se pustili do odstupujícího předsedy Pirátů. „Detaily schůzky Bartoše s premiérem neznám, a nechci je tedy komentovat. Nicméně vláda a premiér byli k chybám ministra Bartoše benevolentní velmi dlouho. Donekonečna je omlouvat prostě nemohli,“ sdělil Právu místopředseda Sněmovny i KDU-ČSL Jan Bartošek.

Drželi jsme ho dlouho, ale není schopen vnímat realitu, řekl Fiala o Bartošovi

Domácí

Samotný Jurečka, který ve středu dostal na starosti dočasné řízení ministerstva pro místní rozvoj, na začátku září nabídl vládě, že jeho IT odborníci Bartošovu týmu s problémy s digitalizací pomohou. Ti nakonec pro vládu sepsali „zdrcující analýzu“, kterou argumentoval i premiér Fiala, když vysvětloval překotné odvolání Bartoše.

Jurečka, který to má u lidovců jako předseda nahnuté, protože jejich preference jdou systematicky dolů a výsledky ve volbách jsou slabé, řekl, že nabídku na řízení ministerstva rád přijímá. „Důvodem je, že náš IT tým na ministerstvu se osvědčil při úspěšném vybudování klientské zóny Jenda, má největší kapacity a může s digitalizací pomoci,“ uvedl Jurečka.

Také na sociálních sítích lidovci využili nekomfortní situace Pirátů. „Piráti utíkají před politickou odpovědností, ke které se zavázali. Prezentovali se jako největší odborníci na IT a digitalizaci, bohužel okamžik, kdy měli přijít s výsledkem, se nedostavil. Digitalizaci stavebního řízení dokončíme, a to v co nejkratší době,“ uvedla KDU-ČSL na síti X.

Výběr článků

Načítám