Hlavní obsah

Lidovci tlačí na Grolicha. Doufají, že je odrazí ode dna

Pod obrovský tlak lidovců se dostal jihomoravský hejtman Jan Grolich, který v čele koalice Spolu vyhrál volby a bude znovu sestavovat krajskou vládu. Straníci chtějí, aby v říjnu kandidoval do čela KDU-ČSL. Samotný Grolich zatím váhá a do šéfování strany, která se dlouhodobě pohybuje pod pětiprocentní hranicí obliby, se nehrne.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich se raduje po sečtení hlasů v krajských volbách.

Článek

Jihomoravského hejtmana by v předsednickém křesle rád viděl ministr zemědělství Marek Výborný, podle něj Grolich dokázal oslovit i nelidovecké voliče. „Je to ukázka toho, jak se dělá poctivá lidovecká politika. Pokud by se rozhodl kandidovat, tak ho podpořím,“ řekl Novinkám Výborný.

Dodal, že sám ještě zvažuje, zda bude do vedení kandidovat, protože část lidovců ho k tomu delší dobu vyzývá. „Pokud se Jan Grolich rozhodne kandidovat, tak proti němu kandidovat nebudu,“ dodal ministr.

Podporu má Grolich i u ministra životního prostředí Petra Hladíka.

Jihomoravský poslanec Jiří Horák by byl také rád, kdyby Grolich nastoupil za Mariana Jurečku. „Měl by o tom uvažovat, protože kdo je schopen udělat 40 procent na kraji, bude mít celorepublikově určitě lepší výsledek než tři procenta,“ řekl Novinkám poslanec. Sám o kandidatuře neuvažuje, byť ho k tomu řada lidovců vyzývala.

Grolich po vítězství Spolu: Věřím, že i voliči hnutí ANO nám dali hlas

Domácí

Jurečka zatím odmítá říci, zda v čele strany skončí. Po průšvihu s večírkem na ministerstvu práce v době střelby na filozofické fakultě svou další kandidaturu podmínil tím, že strana si polepší v evropských, krajských a senátních volbách a zvednou se jí preference. Ale zatím ani jednu podmínku nesplnil.

„Spousta lidí chce do čela hvězdu“

Novinkám řekl, že výsledek krajských voleb nebyla žádná hitparáda, ale dokud neskončí i druhé kolo senátních voleb, tak nebude nic říkat. K tomu, že by se mohl předsedou stát Grolich, se staví rezervovaně. „Honza Grolich je určitě veliký politický talent a patří minimálně do předsednictva,“ řekl Novinkám Jurečka.

Europoslanec Tomáš Zdechovský soudí, že Jurečka by měl uznat, že nesplnil podmínky, a do volby nejít. „Nebyla splněna ani druhá podmínka Mariana Jurečky a otevírá se tu životní šance hejtmana Honzy Grolicha,“ řekl Novinkám Zdechovský. Podle něj nevadí, že by Grolich šéfoval straně z brněnského hejtmanství. „Rok by to šlo dělat na dálku, ale poté bude muset přešaltovat na to, že bude lídrem pro sněmovní volby, a vyhrát je,“ dodal Zdechovský.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich

Podle šéfa jihomoravské KDU-ČSL Romana Celého je na Grolicha obrovský tlak. „Spousta lidí chce do čela nějakou hvězdu, nadějného lídra, proto se pozornost upíná k němu, ale na druhou stranu je potřeba, aby tu fungovala koalice v kraji. Takže to vůbec nebude jednoduché,“ řekl Celý. Dodal, že má Grolich na rozhodnutí ještě čas. Sjezd lidovců má být přesně za měsíc.

Předseda poslaneckého klubu lidovců Aleš Dufek soudí, že změna je nutná. „Výsledek voleb pro lidovou stranu je nic moc. Žádný odraz ode dna nenastal,“ řekl Novinkám Dufek. Dodal, že ale lidovce může z bahna vytáhnout pouze autonomní křesťanský demokrat. „Pokud budeme hledat pouze marketing a krátkodobé spasitele, tak je to předposlední fáze před zánikem strany,“ řekl Novinkám. Osobně je skeptický k tomu, že Grolich, který projevuje více pragmatismu než politické vyhraněnosti, bude vhodným kandidátem.

Politolog Kubáček: ANO v mnoha krajích nepůjde obejít

Krajské volby

Výběr článků

Načítám