Hlavní obsah

Lidovce chtějí vést také ultrakonzervativec Heller a šéf pražské buňky Kaplan

Skupina zájemců o post šéfa lidové strany se rozrůstá. Do volebního klání, které proběhne v pátek a v sobotu v Olomouci, chtějí vstoupit i lidovecký poslanec Šimon Heller a šéf pražské buňky Tomáš Kaplan.

Foto: Václav Pacner, ČTK

Šimon Heller

Článek

Heller patří do konzervativního křídla KDU-ČSL a proslavil se výrokem, že „hovězí je hovězí a kuřecí kuřecí. Všechno má prostě svůj název. Manželství je svazek muže a ženy“. Za to se pak část lidovců omlouvala veřejnosti. Lidovci jsou podle něj v útlumu a jejich preference se dostaly na historické minimum právě kvůli tomu, že přestali jednoznačně hájit konzervativní a křesťanské hodnoty.

„Potřebujeme návrat ke konzervativní politice a k zdravému selskému rozumu, musíme jasně hájit konzervativní postoj v bioetických otázkách a nesedět potichu někde v rohu,“ řekl Novinkám Heller. Dodal, že Sněmovna bude brzy projednávat zákony týkající se transsexuálů a změny pohlaví a také náhradního mateřství. „A my musíme držet jasnou konzervativní linku, že muž je muž a žena je žena a že je nutné chránit život od počátku do konce,“ podotkl.

Toho, že kvůli takovým názorům budou označeni za homofoby a že je LGBT komunita bude kritizovat, se nebojí. „V mém přesvědčení, že rodina je muž, žena a děti, mi nebude bránit žádná jiná skupina, která má jiný názor. Klidně ať si nás nálepkují, ale jsem přesvědčen, že zvítězí zdravý selský rozum,“ uvedl Heller.

Hladík: Emisní povolenky pro domácnosti jsme odložili, rozhodne až příští vláda

Ekonomika

Změnit by chtěl lidoveckou politiku i v otázce životního prostředí a více hájit lidi na vesnicích a bojovat proti emisním povolenkám na naftu nebo lokální tuhá paliva. „Musíme se jasně vymezit proti těmto věcem schváleným evropskými směrnicemi a najít řešení, abychom nepoškodili naše domácnosti a naši konkurenceschopnost,“ podotkl.

Ministerstvo životního prostředí vede lidovecký místopředseda Petr Hladík.

Tvrdě se vymezovat proti ODS

Podle Hellera se také musí více bojovat proti zneužívání dávek. „Musíme zastávat princip, který je v Bibli a říká, že kdo nechce pracovat, ať nejí. A ve věku 20 až 40 musí být systém nastaven tak, aby lidi maximálně motivoval pracovat,“ dodal.

V koalici Spolu by chtěl zatím pokračovat, ale v programových otázkách se „více a tvrdě vymezovat proti ODS“. Výhledově je podle něj důležité zase kandidovat samostatně. „Ve střednědobém horizontu je potřeba se vrátit ke značce KDU-ČSL, ale nyní rozumím volební aritmetice a koalice Spolu je teď rozumné řešení,“ uvedl poslanec. Věří, že když budou čitelnou konzervativní stranou, tak mají šanci dosáhnout na sedm až deset procent.

Kaplan: Je zdravé, když to vezme někdo nový

Ve čtvrtek svou kandidaturu na předsedu lidovců ohlásil i šéf pražské stranické buňky Tomáš Kaplan. „Tři současní či bývalí předsedové jsou těžké váhy, ale občas je zdravé, když tu hozenou rukavici zvedne někdo nový,“ komentoval své rozhodnutí na sociální síti X.

Kaplan patřil k těm straníkům, kteří podporovali na předsedu jednoho z vítězů krajských voleb, jihomoravského hejtmana Jana Grolicha. Ten ale nakonec nekandiduje. Marka Výborného pak nepovažuje za změnu a vnímá ho jako spoluzodpovědného za současný stav strany.

Na šéfa lidovců bude kandidovat současný předseda a ministr práce Marian Jurečka, ministr zemědělství Marek Výborný a senátor Jiří Čunek.

Jurečka plánuje zůstat ve vládě, i kdyby nebyl šéfem lidovců

Domácí

Výběr článků

Načítám