Hlavní obsah

Lidi v Liberci mohlo zasáhnout krokové napětí, říká meteorolog

Vratislavice

Velký počet lidí (dvanáct dospělých a deset dětí), kteří museli po úderu blesku v Liberci - Vratislavicích strávit kvůli poruchám vědomí a dočasné ztrátě hybnosti noc v nemocnicích, je podle meteorologů výjimkou. „Ale v minulosti známe případy i s mnohem větším počtem zraněných po zásahu bleskem,“ řekl Novinkám David Rýva z Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Michael Polák, Novinky

Hasiči a záchranáři zasahují v Liberci ve čtvrti Vratislavice nad Nisou, kde bylo zraněno po zásahu blesku 15 lidí.

Článek

Meteorolog připomíná třeba bouři v polských Tatrách v létě roku 2019, při níž čtyři lidé zemřeli a 160 lidí bylo zraněno, přičemž mnozí z nich měli popáleniny 1. a 2. stupně.

Ve Vratislavicích se blesk možná svezl po mohutném, dvacet metrů vysokém dubu, pod nímž se dospělí i děti schovávali před deštěm. Strom přitom viditelně nijak poškozený nebyl.

Proud projde vnitřkem stromu

„Strom nemusí na první pohled vypadat poškozený. Nicméně u zasažených stromů elektrický proud projede vnitřkem stromu, někdy to částečně otrhá kůru, voda v jeho míze se okamžitě mění v páru a vnitřek stromu je tak natlakovaný, že strom často praskne. Jsou i případy, kdy to kmen stromu roztrhá na třísky metr dlouhé a rozházené i padesát metrů okolo,“ popisuje David Rýva.

Po úderu blesku do řetězu u tatranského vrcholu ležely na zemi desítky zraněných

Evropa

K ničemu takovému ale ve Vratislavicích nedošlo. Pokud blesk na místě skutečně udeřil do stromu, byli lidé schovávající se pod ním nebo nedaleko od něj ohroženi podle meteorologa takzvaným krokovým napětím.

„I kdyby byli pět deset metrů od stromu, stejně by dostali zásah tímto napětím. V místě, kde se proud svede stromem, vzniká vysoké napětí, a pokud máte jen trochu rozkročené nohy, tak na jedné noze vůči druhé máte napětí několika desítek tisíc voltů. Na základě toho pak vaším tělem projde ten proud,“ vysvětluje David Rýva.

„To je právě ten důvod, proč se nemá chodit ani poblíž spadlých drátů elektrického vedení, protože i když jste pár metrů od toho, tak vás to může zasáhnout. Země sice není úplně perfektně vodivá, ale částečně ano, a když se rozkročíte třeba pět metrů od spadlého vedení velmi vysokého napětí, tak vás to prostě zasáhne,“ vysvětlil meteorolog.

Počet hospitalizovaných po úderu bleskem v Liberci stoupl na 22

Krimi

V Liberci v neděli opakovaně pršelo a děti a dospělí účastníci probíhajícího dětského dne ve Vratislavicích se pod mohutným dubem zřejmě schovávali před deštěm. V bouřce doprovázené blesky to ovšem mohla být zásadní chyba.

„Neznám všechny okolnosti, ale bouřka přes Liberec přecházela, ještě než se to stalo, a už když byla nad městem, asi 10 minut před tragédií, tak se blýskalo a hřmělo. Lidé na dětském dnu to ale nemuseli slyšet. Třeba proto, že na místě mohla hrát hlasitá hudba,“ přemýšlí Rýva.

„Vždycky je dobré předpokládat, že každá silná přeháňka může být potenciální bouřkou a že může dojít k úderu blesku. A už na základních školách se děti učí, že schovávat se v bouřce pod vzrostlým stromem se nemá. Ale jestli šlo o tento případ, o tuto chybu, to nemohu posoudit,“ dodává meteorolog.

K úderu blesku v Liberci došlo během oslavy Dne dětí. Hrozná rána, lidé padali na zem, líčily svědkyně

Domácí

Výběr článků

Načítám