Hlavní obsah

Lidí s covidem přibylo, většina ho bez problémů vyleží

Počty lidí nakažených onemocněním covid-19 se od začátku prázdnin zvyšují. Jen za pondělí si diagnózu vyslechlo 258 lidí. Někteří jsou přesvědčeni, že se nakazili na dovolené. Větší výskyt nemocných hlásí oblíbená přímořská letoviska, například Řecko. Většina lidí ale nemoc vyleží bez větších obtíží. Ministerstvo zdravotnictví ale vyzývá seniory a chroniky, ať pomalu začnou s přeočkováním, stejně jako to dělají u chřipky každý rok.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Pozitivní antigenní test na covid-19

Článek

„Riziko, že chytím covid, je v současné době asi vyšší, než že chytím chřipku. Ale prodělat covid se dá i bezpříznakově, takže o tom nemusím ani vědět,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Nástupu covidu v Česku nasvědčují i oficiální data ministerstva. Ještě v polovině července šlo o desítky případů denně, minulý týden stouply denní počty nemocných nad 140, tento týden už přesahují dvě stovky. Loni touto dobou byla čísla nižší, k většímu šíření došlo až po začátku školního roku.

Evropou, včetně oblíbených destinací, jako je Mallorka, Itálie nebo Řecko, se aktuálně šíří varianta covidu zvaná FLiRT. Příznaky má podobné jako jiné respirační nemoci, zdá se být ale opět nakažlivější než předchozí typy.

Dotace za covidu brali i hoteliéři, kteří ubytovávali. Ministerstvu to bylo fuk

Krimi

„Manžel má covid. Asi poznáte, který je můj a jeho test. Příznaky: horečka 38 °C, lehká rýma, bolest hlavy, sem tam zakašle, včera škrábání v krku,“ popsala příznaky v uzavřeném fóru na facebooku Monika J. s dovětkem, že si nemoc přivezli nejspíš z dovolené.

Dva dny nato začalo škrábání v krku a mírná rýma i u ní, horečky u manžela naopak začaly odeznívat. „Dělala jsem si covid test z nosu, negativní, a covid test z krku okamžitě pozitivní, tak možná jsme jen na začátku,“ svěřila se.

Podobný vývoj popisují i další lidé, kteří sdílejí fotky pozitivních antigenních testů - únava, bolest svalů, následně bolest v krku, zimnice a horečka, přidá se většinou i rýma. Někteří se potýkají i s průjmy nebo ztrátou čichu a chuti. Obtíže většina vyleží doma s běžnými léky na respirační infekce.

Kde se očkovat?

Zatím není jasné, nakolik budou stávající vakcíny efektivní i proti variantě FLiRT. Ministr uvedl, že jsou v Česku dostupné nejnovější typy vakcín, staré asi dva měsíce, a potřebnou ochranu zajistí.

Epidemiologové radí opatrnost na dovolených hlavně chronikům a seniorům, kteří by nemoc nemuseli prodělat hladce. Právě jim je doporučováno přeočkování každý rok, stejně jako u chřipky.

S větším odstupem od poslední dávky ochrana před těžkým průběhem nemoci klesá. Přeočkování u starších 12 let je možné tři měsíce po podání poslední dávky. U dětí od pěti do 11 let je interval půl roku. Přeočkování hradí zdravotní pojišťovna.

Proti oběma sezonním nemocem očkují praktičtí lékaři a některé nemocnice či kliniky. Seznam ordinací praktiků, k nimž se mohou lidé objednat, pokud je jejich registrující lékař odmítl naočkovat, byl nově spuštěn na webu ockoreport.uzis.cz. Zapojilo se zatím jen několik málo ordinací.

Funkční je stále infolinka 1221, kde operátoři poradí s objednáním a doporučí očkovací místa.

Ministerstvo slíbilo, že koncem září dorazí do Česka 500 tisíc dávek vakcíny proti covidu a dalších 200 tisíc v prosinci. U chřipky je objednáno 900 tisíc dávek. Zatímco u chřipky se každoročně většina spotřebuje, u covidu je zájem nižší.

Černý kašel může odeznívat i několik měsíců. Nemáte ho?

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám