Hlavní obsah

Lidé chtějí psychotesty i registr držitelů zbraní, ukázal průzkum

Lidé se přiklánějí ke zpřísnění zákona upravujícího držení střelných zbraní. Pro jsou podle šetření agentury STEM/MARK dvě třetiny (64 procent) dotázaných. Výrazná většina (89 procent) dotázaných pak podporuje vznik evidence držitelů střelných zbraní.

Foto: Novinky

Postoj ke zpřísnění zákona o držení střelných zbraních

Článek

Postoj ke stávající úpravě držení střelných zbraní je u české veřejnosti nejednoznačný. Spokojeno i nespokojeno s ní je shodně 41 procent lidí, zatímco 18 procent dotázaných neví.

Náhled zásadně ovlivňuje znalost podmínek. Zatímco čtyři procenta veřejnosti, která deklarují detailní znalost, jsou se stávající úpravou vesměs spokojena, u méně obeznámených, případně neznalých spokojenost se současným legislativním rámcem klesá.

Dvě třetiny respondentů přiklánějící se ke zpřísnění norem podporují zejména zavedení povinných psychotestů (87 procent), přísnější lékařské prohlídky (72 procent) či právo policie zadržet preventivně zbraň (56 procent).

Češi drží více než milion zbraní. Přibývá i zbrojních průkazů

Domácí

Ve srovnání s rokem 2017 si více lidí myslí, že podmínky pro získání zbrojního průkazu jsou snadné. Aktuálně tento názor zastává 42 procent lidí, v roce 2017 to bylo 26 procent dotázaných.

Zbrojní průkaz

Pro získání zbrojního průkazu je třeba získat posudek o zdravotní způsobilosti, který vystavuje lékař, a doklad o odborné způsobilosti. Ten lze získat absolvováním zkoušky skládající se z teoretické a praktické části. Doba platnosti zbrojního průkazu činí 10 let. Minimální věk pro získání zbrojního průkazu je 18, pro některé skupiny 21 let. Podmínkou je rovněž bezúhonnost.

Lidé zároveň nemají problém se zachováním dostupnosti zbrojních průkazů. To, že zbrojní průkaz by měl dostal každý, kdo splní podmínky, si myslí 44 procent dotázaných. Pouze pro ty, kteří mají pro držení průkazu důvod, by jeho držení omezilo 41 procent dotázaných.

Podle 52 procent nepředstavuje osoba s odpovídajícím výcvikem nebezpečí. Podle 41 procent lidí vždy existuje riziko zneužití či nesprávného použití zbraně.

Anketa

Získat zbrojní průkaz v ČR je podle vás
Snadné
18 %
Ani snadné ani nesnadné
5,3 %
Nesnadné
62,9 %
Nevím
13,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6810 čtenářů.

„Celkově lze tedy říct, že Češi schvalují možnost držet zbraň na základě zbrojního průkazu pro nejrůznější účely a důvody, ale zároveň chtějí přísnější pravidla pro získání tohoto průkazu, zejména zavedení psychotestů,“ uvedla za autory průzkumu Zuzana Švalbová z agentury STEM/MARK.

Průzkum se uskutečnil od 26. června do 1. července a zapojilo se do něj 504 osob.

Sněmovnou prošel nový zbraňový zákon. Na prosincovou střelbu nereaguje

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám