Hlavní obsah

Liberečtí lékaři poprvé využili u pacienta s rakovinou prostaty novou léčbu radioaktivním luteciem

V liberecké nemocnici použili u prvního pacienta s onemocněním rakovinou prostaty léčbu radioaktivním luteciem. Aplikovali mu první dávku léku Pluvicto, který vyvinul tým české vědkyně Martiny Benešové-Schäfer v německém Heidelbergu v roce 2023, avšak dosud nebyl v Česku schválen a nevyužíval se.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Liberečtí lékaři poprvé využili u pacienta s rakovinou prostaty novou léčbu radioaktivním luteciem.

Článek

Nyní jej mají k dispozici lékaři několika vybraných pracovišť v zemi a mezi nimi je i oddělení nukleární medicíny v Liberci. První onkologický pacient ve zdejší péči dostal dostal první dávku ve středu 11. září.

Pluvicto je specifické radiofarmakum, které se dostává cíleně k nádoru a ničí jej. Smyslem je zabít jen to špatné a nezničit to, co je dobré, což umožňuje tak zvaná teranostika, tedy terapie naváděná diagnostikou. U pacienta je proto nejprve v rámci diagnostiky galiem označen nádor a pak se molekula označí luteciem a také se podá pacientovi.

„Tento typ léčby se používá zatím u pacientů s pokročilejším stadiem onemocnění, kteří již prošli jinými druhy léčby. Průměrně dostane pacient pět až šest dávek, kdy tři dávky jsou jeden cyklus, který se vyhodnotí, a poté se rozhodne, zda se bude pokračovat,“ uvedl primář oddělení nukleární medicíny Krajské nemocnice Liberec (KNL) Jozef Kubinyi.

Lékaři hodnotí nový lék na rakovinu: Nadějné

Domácí

Dávka se podává vždy po šesti týdnech. Jedna vyjde v přepočtu na půl milionu korun, kdy v případě libereckého pacienta bude první část léčby hradit pojišťovna. Lék ale ještě není v úhradové vyhlášce, kam se by se mohl dostat letos v listopadu, a tak musí lékaři žádat pojišťovny o možné proplacení u každého případu individuálně. Liberečtí nyní čekají na schválení léčby u dalších dvou nemocných.

Jak primář Kubinyi upozorňuje, lék není samospasitelný, ale otvírá další možnost léčby u závažných typů nádorů prostaty. Ty nejde zcela vyléčit, ale u pacienta dojde ke zlepšení kvality života i jeho prodloužení o řadu let.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Lék Pluvicto v České republice může používat jen několik pracovišť.

„Karcinom prostaty je nejčastější zhoubné onemocnění u mužů v České republice. Ročně diagnostikujeme 8 tisíc případů. Naštěstí je většina onemocnění ve včasném stadiu, kde lze až v 95 procentech dosáhnout vyléčení. Zhruba tisíc nemocných ročně je však ve stadiu pokročilém s metastázemi,“ popsal Igor Richter, primář radioterapie, který mezi svými pacienty tipuje vhodné adepty na léčbu luteciem.

Nový lék považuje za další možnost rozšíření léčby s relativně málo nežádoucími účinky. Ta je ovšem tak specifická, že ji může dostat pouze vybraný pacient.

„Obecně nemocní, než se dostanou k léčbě luteciem, mohli být úspěšně léčeni i pět až osm let. Ale pak léčba dosáhne limitu. Důležitá je přísná indikace léčby, aby byla přínosem pro pacienta. Pacient musí mít určitý výkonnostní stav, což znamená, že léčbu zvládne. Základem je proto vytipovat toho správného pacienta,“ vysvětlil Richter.

Vhodný pacient už má za sebou většinou operaci, radioterapii, hormonální léčbu i chemoterapii a teprve pak přichází na řadu terapie radiofarmaky, v tomto případě luteciem. Rozhodný je však jeho biologický stav a kondice. Náročná je totiž i třeba fáze po podání léku, kdy je člověk radioaktivní a musí se izolovat. Například i doma nesmí třeba spát v posteli s manželkou, omezit blízký kontakt s rodinou, dodržovat pravidla při použití toalety a podobně. I proto musí být schopný se sám o sebe postarat.

Nová léčba umí zničit nádor plic

Zdraví

Výběr článků

Načítám