Hlavní obsah

Liberecký kraj chce koupit ikonickou budovu hotelu a vysílače na Ještědu

Liberec

Slavná budova hotelu a vysílače na Ještědu by mohla změnit majitele. Jako zájemce o koupi se přihlásil Liberecký kraj. Vyplývá to z memoranda, které uzavřel s dosavadním majitelem, společností České radiokomunikace.

Foto: Novinky

Hotel a vysílač Ještěd

Článek

Kraj se s firmou v memorandu dohodl, že společnost nebude do konce letošního roku s nikým jiným o prodeji vysílače a hotelu jednat. Jinými slovy: kraj má nyní zhruba půl roku na to, aby se s radiokomunikacemi na odkoupení stavby domluvil. Pokud by to neklaplo, dosavadní majitel by mohl o prodeji jednat i s jinými zájemci.

„Nejsme v situaci, kdy bychom chtěli Ještěd aktivně prodat nebo ho museli prodat, ale byli jsme osloveni Libereckým krajem, jestli bychom neměli zájem do jednání o prodeji vstoupit. A nám to z několika důvodů připadá logické,“ řekl generální ředitel Českých radiokomunikací Miloš Mastník.

„Ještěd je symbolem Libereckého kraje. Je to místo, které by mělo sloužit široké veřejnosti. A my jsme v minulosti potřebovali k provozování starých technologií spojených s analogem mnohem více místa než dnes. Pokud by nedošlo k přerušení služeb, které z Ještědu poskytujeme, a byla by možnost dalšího rozvoje, tak jsme připraveni s krajem o prodeji budovy jednat,“ dodal Mastník.

Pod vrchol Ještědu vyvezou turisty autobusy

Cestování

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) usiluje Liberecký kraj o koupi Ještědu kvůli budoucí a nákladné rekonstrukci celé stavby. „O koupi vysílače nejednáme s radiokomunikacemi poprvé. Je to věc, která se vrací v takových časových cyklech,“ uvedl hejtman.

„V posledních měsících jsme (s radiokomunikacemi) jednali o tom, jak pokročit v přípravách projektové dokumentace na rekonstrukci Ještědu. A během těch jednání jsme oboustranně oťukávali variantu, co budeme dělat, až bude projektová dokumentace hotová. A je tady evidentní, že pokud má někdo větší šance zajistit spolufinancování z evropských peněz, z modernizačního fondu, ze státního rozpočtu, tak je to evidentně veřejnoprávní subjekt, v tomto případě Liberecký kraj,“ dodal hejtman.

Rozhodnou posudky i noví zastupitelé

Půta v pondělí na tiskové konferenci přímo na Ještědu uvedl že radiokomunikace si už nechaly zpracovat znalecký posudek, který budovu vysílače a hotelu ohodnotil. „My si nyní necháme zpracovat revizní posudek. Mluvit teď o ceně je ale předčasné,“ odmítl hejtman odpovědět na dotaz, na kolik pořízení ikonické stavby vyjde.

Hejtman pouze upřesnil, že kraj by se chtěl s radiokomunikacemi dohodnout ještě do konce tohoto volebního období, ale samotný nákup by schvalovalo až nové krajské zastupitelstvo.

Foto: Liberecký kraj, .

Ještěd, jak ho vidí autoři studie, která shrnula, co vše by se mělo na Ještědu obnovit.

České radiokomunikace budovu vysílače a hotelu na Ještědu koupily v roce 2000 za 85 milionů korun od správce konkurzní podstaty, který řešil konkurz předchozího vlastníka Ještědu, společnosti Jizera. Stavba je od roku 2006 národní kulturní památkou, při opravách proto musejí vlastníci spolupracovat s památkáři.

Lanovka na Ještěd bude delší a s jednou kabinou, rozhodli zastupitelé Liberce

Domácí

Na celkovou rekonstrukci stavby je od roku 2020 zpracovaná architektonická studie shrnující, co všechno by se mělo na Ještědu obnovit, odstranit nebo také přidat. Studie například počítá s tím, že se změní zimní vstup do celé budovy. Věž, kterou nyní prochází a které se říká Daliborka, chtějí architekti odbourat. Promění se také vyhlídkový ochoz, který je dnes v rozporu s původním návrhem Karla Hubáčka zasklený.

Horský hotel Ještěd je českou stavbou století. Hyperboloid vysoký 94 metrů slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. Základní kámen stavby byl položen v červenci 1966 a k otevření stavby pro veřejnost došlo v roce 1973. Už čtyři roky předtím ale autor podoby vysílače a hotelu, architekt Karel Hubáček, získal za projekt Perretovu cenu udělovanou Mezinárodní unií architektů. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1012 metrů vysoké hory.

50 let hotelu a vysílače Ještěd. Odvážnou a nekonvenční stavbu tehdejší veřejnost nepřijala

Tipy a trendy

Výběr článků

Načítám