Hlavní obsah

Liberecká zoo ukazuje unikáty. Otevřela novou expozici tropických ještěrů

Liberec

Felsumy, anolis, dásie, ploskorep nebo chameleon jsou novými obyvateli expozice tropických ještěrů Zoologické zahrady v Liberci. Novou expozici zahrada otevřela v úterý. Liberečtí chovatelé se zaměřili zejména na endemity malých lokalit a chtějí vytvořit záchytnou populaci důležitou pro celý evropský chov.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Kurátorka chovu plazů a obojživelníků Petra Hnidová a chameleon pardálí

Článek

„Vybrali jsme především ohrožené druhy ještěrů, ale i jiné druhy. Převážná část jsou endemité malých lokalit a ostrůvků a je jenom na nás, jestli si je udržíme do budoucna,“ uvedla kurátorka chovu plazů a obojživelníků Petra Hnidová.

V deseti teráriích ještěry liberečtí chovatelé nejen ukazují lidem, ale chtějí je i rozmnožit. V Liberci nyní mají příznivci obojživelníků jedinečnou šanci spatřit druhy, které jsou v evropských záchranných programech.

Například se zde zabydluje gekon psychedelický, který se vyskytuje pouze na dvou malých ostrůvcích v jižním Vietnamu. Zaujme i anolis z Karibiku, smaragdově zbarvení scinkové z tropických lesů jihovýchodní Asie či kriticky ohrožený genom modrý z Tanzanie. Do měsíce dorazí do Liberce i ještěr z nejvzácnějších, kriticky ohrožený gekonek gaudini, který se vyskytuje pouze na jediném svahu na ostrově Union v Karibiku.

Samička orlosupa z Liberce ve volné přírodě odchovala mládě. Poprvé za 50 let

Koktejl

V dalších teráriích se pak zabydlel karibský ještěr anolis mramorovaný s charakteristickým hrdelním lalokem nebo smaragdově zbarvená dásie z jihovýchodní Asie. Největší terárium pak patří chameleonovi pardálímu, který se řadí mezi jedny z největších a nejbarevnějších chameleonů na světě.

Mistři kamufláže

Zajímavý je i ohrožený ploskoleb Henkelův z Madagaskaru, jehož chov je koordinován v rámci EAZA. Tato zvířata jsou mistry kamufláže, a tak odhalit v teráriu samečka je oříškem pro každého pozorovatele.

Foto: Zoo Liberec

Dásie smaragdová

Navíc i každé terárium je samo o sobě unikátem, protože bylo vytvořeno na míru druhu, který ho obývá.

„Kladli jsme důraz na to, aby zvířata měla co nejpřirozenější prostředí. Když mají ráda bambus, mají ho tam. Všechna terária jsou vybavena umělými liánami, korkovými větvemi a imitacemi skály nebo stromů, do kterých jsou zasazeny živé tropické rostliny a mechy. V horní části každého terária jsou pak nainstalovány rosicí trysky, ventilátory a LED osvětlení kombinované s UVB výbojkami,“ popsala kurátorka.

Všechno si nechala dělat zoologická zahrada na míru od odborníka na chov plazů a celá expozice přišla na jeden milion korun s tím, že osm set tisíc zaplatili dárci a sponzoři.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Velmi ohrožený gekon modrý

Díky tomuto novému chovatelskému zařízení se zahrada může nyní pyšnit chovem již celkem 17 druhů exotických ještěrů.

Zahájením chovu gekona psychedelického se Zoo Liberec zároveň ještě aktivněji zapojila do současné ochranářské kampaně EAZA s názvem Vietnamazing!. Kampaň si klade za cíl upozornit na problematiku ohrožené přírody Vietnamu a pomoci s její ochranou.

Jednou z ambic kampaně je i posílení chovu vysoce ohrožených vietnamských druhů v lidské péči v evropských zoologických zahradách. Zoo Liberec je kromě zmíněného gekona psychedelického i dlouhodobým úspěšným chovatelem kriticky ohroženého gibona bělolícího či bažanta Edwardsova, jenž se řadí mezi vlajkové druhy kampaně.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Chameleon pardálí v liberecké expozici

„Liberecká zoo dlouhodobě patří mezi významné instituce zasazující se o ochranu přírody. Stejně jako se téměř 250 světových zoologických zahrad zapojilo do naší EAZA kampaně na ochranu zpěvných ptáků Indonésie s názvem Silent Forest, kterou jsme v letech 2017–2019 vedli od nás z Liberce, jsem rád, že i my nyní můžeme takto aktivně přispět k dosažení cílů aktuální kampaně Vietnamazing!,“ doplnil ředitel zoo David Nejedlo.

Od roku 2020 je Zoo Liberec také zapojena do projektu Kimboza forest gecko project na záchranu gekonů modrých ve volné přírodě. Jeho cílem je zachovat přirozené prostředí gekona a zamezit jeho nezákonnému odlovu. Mezi hlavní aktivity projektu patří především spolupráce s místními komunitami na vytváření proluk proti šíření požárů v lese, pravidelném čištění pralesa od invazivní dřeviny cedrely vonné a v neposlední řadě jsou také financováni strážci, kteří pomáhají zamezit pytlačení v rezervaci.

Výběr článků

Načítám