Článek
Právu to řekl Rudolf Provázek, ředitel společnosti Fish Market, která se stará o prodej ryb v rámci Skupiny Rybářství Třeboň. „Letošní rok je vánoční trh specifický především většími rybami. Z Třeboňského rybářství míří na vánoční trh v České republice 500 tun ryb, když 95 procent činí kapr a zbytek jsou štiky, candáti, amurové nebo sumci,“ dodal Provázek.
Ceny kaprů se nezvedaly, ale budou se lišit jako tradičně podle regionů. „Záleží na koncovém prodejci, ale také na tom, kde se ryba prodává. Nejlevnější je v místech produkce, naopak vyšší náklady jsou s dovozem například do Prahy nebo Ostravy,“ podotkl Provázek. Běžně by se cena za kapra první třídy (1,8 do 2,5 kg) měly pohybovat kolem 80 korun za kilogram a výběr kolem tří kil kolem devadesáti korun za kilogram. Šéfredaktor časopisu Český rybář Ivan Finta upozornil, že při výběru kapra z kádě by si měli dát lidé pozor především na to, zda nemá ryba nějaká zjevná poranění.
Zkuste kapra v bramboráku
„Je samozřejmé, že nikdo nemá kupovat také rybu, která je břichem vzhůru. Pokud plavou všechny u hladiny, bývá to známka kyslíkového deficitu (hodně ryb, málo vody). Jestliže plave u hladiny jen jeden kapr, může to být známka stresu nebo nějakého onemocnění – takovou rybu raději nekupujte,“ zdůraznil Finta.
Většina lidí dává na štědrovečerní večeři přednost klasice: smažený kapr s bramborovým salátem. Ivan Finta však upozornil, že na kapra je mnoho kulinářských variací, například kapr v bramboráku, což je dvojí česká klasika.
„Řízky z kapra den před přípravou zakápneme citrónem a necháme přes noc odležet v lednici. Druhý den filety omyjeme, osolíme, opepříme a připravíme si klasické bramborákové těsto. Nastrouháme syrové brambory (tentokrát nevymačkáváme vodu, aby nakonec vzniklo těstíčko, ve kterém obalíme kapra), přidáme hladkou mouku, bohatě majoránky a česneku, sůl, pepř a jedno vejce,“ popisuje přípravu speciality Finta.
Další postup je už jednoduchý. Filety obalíte v bramborákovém těstíčku a hned smažíte na rozpáleném oleji. Tam, kde těstíčko odpadne, „napatláte“ další, až postupně vznikne kompaktní obal. Smažíte do zlatohněda.