Hlavní obsah

Letní ceny v Česku se blíží Jadranu. Ovšem bez moře

Novinky, tma

Vyplatí se finančně Čechům odjet na dovolenou do letovisek jimi tolik oblíbeného Chorvatska, anebo ji strávit doma? Odpověď je trochu šalamounská – ano i ne. Návštěva Novinek v turisticky nejnavštěvovanějších tuzemských destinacích společně s nedávným jejich šetřením přímo na plážích Jadranu ukazuje, že na Makarské, v Dubrovníku, Splitu či na Hvaru jsou ceny za ubytování nebo jídlo přece jen o něco vyšší než u nás.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Řada Čechů tráví dovolenou doma. I když jde často o dražší variantu, než kdyby vyjeli k moři.

Článek

Avšak řada domácích destinací už se v těchto položkách Chorvatsku vyrovná. Jadranské pláže přitom mají ten hlavní bonus – moře.

V cenách Chorvaty doháníme především v jídle. Chce-li si Čech dát v nějaké české exponované destinaci například národem milovaný smažený sýr, vydá za něj částku od 139 korun až klidně po 255. A to si na řadě míst musí k finální sumě připočíst ještě přílohu, třeba hranolky, i nezbytný doplněk – tatarskou omáčku.

Je to tu dražší, než když jsme byli naposledy v Dolomitech.
návštěvník Klínovce

Redaktoři na zmíněný nejlevnější ,,smažák“ v průzkumu narazili v Lednici v restauraci U Korunky. Nejdražší z navštívených míst servírovali na Klínovci v podniku U Staré Lanovky.

Jsme moc drazí, turisté utíkají, píší i v samotném Chorvatsku

Evropa

,,Ceny nás tady překvapily,“ řekl redaktorovi Novinek Martin z Brna, který sem přijel s manželkou Šárkou, dětmi a vnoučaty. „Je to tu dražší, než když jsme byli naposledy v Dolomitech,“ porovnával. „Kromě toho nám přijde podivné, že se platí za lanovku a pak ještě za sjezd trailu na kole dolů.“ „Ceny máme zhruba tři roky stejné,“ kontroval vedoucí restaurace, který si nepřál uvést jméno. ,,Nevím o tom, že by si tu někdo na ceny stěžoval.“

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Stánky v kempu Merkur v Pasohlávkách nedaleko Brna

V chorvatské Rijece i Šibeniku vyjde porce grilovaných kuřecích prsou v přepočtu na přibližně 300 korun, na Makarské ovšem klidně i na 600. 

Redaktoři s tím porovnali i ceny smažených kuřecích řízků v českých restauracích nebo kempech. Nejlevněji turisté z navštívených míst pořídí toto jídlo v Lednici, konkrétně v restauraci U Korunky, a to za 159 korun i s přílohou typu hranolky či vařené brambory.

Kuřecí řízek za 250 korun

Naopak nejdráž je na Lipně. Místní restaurace Loděnice nabízí řízek za 334 korun, ovšem bez přílohy. Ty vycházejí na cenu okolo 60 korun. Nutno podotknout, že v tomto případě nejde o pokrm z kuřete, ale řízek je telecí.

V průměru pak tuzemská letoviska nabízí řízek s přílohou za nějakých 250 korun. Například dětřichovský hotel Starý Mlýn za 290 Kč, v Českém Krumlově v podniku Krumlovský Mlýn vyjde toto jídlo na 310 korun a třeba v Mikulově v restauraci Pod Radnicí na 205.

Různá cenová rozpětí v Česku se pohybují i u dalších našinci oblíbených jídel. A často už neexistují cenové rozdíly mezi stánky s rychlým občerstvením a restauracemi. Například guláš se dá od Lipna přes Kost, Dolní Moravu, Pasohlávky až po Mikulov či Máchovo jezero pořídit v rozpětí od 185 do 320 korun. První cena je z Dolní Moravy z restaurace U Slona, druhá z jihu Čech z provozovny Krumlovský mlýn.

Šumava, nebo Chorvatsko? Ceny vyjdou skoro nastejno, říká český turista v Zadaru

Cestování

Pro příklad různých cen poslouží Kemp Merkur na břehu horní nádrže vodního díla Nové Mlýny na Brněnsku, jednoho z největších zařízení svého druhu na Moravě. Třeba zdejší Surf bar nabízí hovězí guláš s knedlíkem či chlebem za 189 korun, smažený sýr za 109 korun plus hranolky k tomu za 59.

Restaurace o kousek dál na takzvaném ,,náměstíčku“ nabízí guláše mírně nad 200 korun a třeba moravského vrabce se zelím a knedlíky za stejnou sumu. „Ceny jsou sice o něco vyšší než u nás doma a každý rok se mírně zvyšují, no ale je to prostě dovolená. Tak už to je. Kombinujeme s přáteli vlastní přinesené jídlo a pití s nabídkou místních hospod, takže se to dá zvládnout. Výběr je velký a pestrý. Na druhé straně je tu fajn atmosféra. Proto sem jezdíváme skoro každý rok,“ řekl na místě Novinkám Zdeněk Vašíček z Boskovic.

Obyvateli Česka se však jistě vyplatí zůstat doma, pokud touží dovolenou trávit konzumací čepovaného piva. To na Jadranu vychází rozhodně dráž. Půllitr chorvatského karlovačka v podnicích vyjde většinou při přepočtu v průměru na 120 korun. V Dubrovníku si ale účtovali klidně až 7,5 eura, tedy něco kolem 190 korun. Podobně je na tom i další pivní značka, Ožujsko. Za čepovaný půllitr chtějí Chorvati nejméně mimo centrum Šibeniku (cca 75 Kč) a nejvíce opět v Dubrovníku, někdy i 210 korun.

Když se zaměříme na pivní značku Pilsner Urquell, tak na hojně navštěvovaných turistických magnetech v tuzemsku se cena za sklenici pohybuje v průměru od 59 do 79 korun. Ovšem na některých místech nejde o půllitr, ale o ,,čtyřku“. V třeboňské restauraci Bílý koníček pak za 73 korun čepují dokonce netradiční míru – 0,44 litru.

,,Ceny by měly být vyšší“

Například v hotelu Starý Mlýn v Dětřichově v Jeseníku si host poručí plzeňské za poměrně slušných 59 korun a zakousnout k němu může třeba hovězí guláš s houskovým knedlíkem za 225 korun. „Ceny tvoříme s ohledem na polohu, územní uspořádání a tlaky na mzdy zaměstnanců. Jsou takové, abychom přežili. Potřebovali bychom je zvýšit, ale nemůžeme si to dovolit, byli bychom prázdní,“ řekl Novinkám provozní hotelu Zdeněk Polčák.

Samostatnou cenovou kapitolou je pak centrum Prahy. Když ještě zůstaneme u plzeňského moku, tak jeho cena se tady nyní zpravidla vejde do 69 korun, U Zlatého tygra v Husově ulici je plzeň za 63 korun, ale nebývá zde k hnutí. Podobné je to u Glaubiců na Malé Straně, kde půllitr plzeňského zlatavého moku stojí pouhých 49 korun. Jenže třeba na obří zahrádce restaurace, která také okupuje část Staroměstského náměstí, host zaplatí 149 korun.

Letošní ceny v chorvatských restauracích? Čím víc na jih, tím dráž

Cestování

Redaktoři Novinek zkoumali také ceny ubytování v českých destinacích. Tady je finanční rozptyl opravdu velký. A například u ubytování hotelového typu jsou ceny v Chorvatsku přece jen vyšší. Čtyřhvězdičkový či pětihvězdičkový hotel podle serveru Cruisecroatia.com v průměru vyjde na 200 až 350 eur (5054 až 8844 Kč) za osobu a noc. V kvalitním hotelu střední kategorie půjde totéž pořídit kolem 150 eur (3790 Kč), v Airbnb a soukromých apartmánech pak tuto sezonu stojí ubytování v Dubrovníku či Splitu v průměru 100 eur (2527 Kč) za osobu a noc.

V Česku je v tomto směru levněji. Ceny hotelů na osobu a noc se pohybují od 1100 v Jeseníkách až po třeba 3440 na Máchově jezeře. Komu stačí menší komfort, může spát v kempu. Zde je škála cen ale rozličná a ovlivňují ji různé faktory, jako je velikost stanu, zda návštěvník přijel autem, nebo ne, kolik zde stráví dní a podobně. Částky se tak pohybují od nějakých 210 korun za noc pro jednoho až po 900.

Za celodenní parkovné pak lidé v Česku vydají v průměru několik stokorun. A ceny celodenních vstupů na koupaliště? Na ,,Mácháč“ se dostanete za 80 korun, v Mikulově to je za 150, v Sobotce nedaleko hradu Kost za 40 a třeba v Lednici za 120.

A utrácejí Češi raději doma, nebo v zahraničí? Na závěr postřeh z krkonošské Pece pod Sněžkou. „Lidé daleko méně utrácejí, což vidíme na tržbách. Ty jsou v průměru o těch 30 procent nižší než vloni,“ uvedl majitel hospody Na Peci Daniel Eliáš.

Zato cestovní kanceláře hlásí enormní zájem o dovolené v zahraničí.

Příklady průměrných cen na turistických místech v Česku

Smažený sýr 200 Kč

Guláš 200 Kč

Smažený řízek 250 Kč

Kopeček zmrzliny 45 Kč

Pivo Plzeň 0,5 l 70 Kč

Jiné pivo 0,5 l 50 Kč

Espresso 50 Kč

Limonáda 0,5 l 50 Kč

Celodenní parkování 400 Kč

Vstup na koupaliště 70 Kč

Polsko chce být nejen pro Čechy novým Chorvatskem

Cestování

Anketa

Vyjde podle vás dovolená v Česku skoro stejně draho jako na Jadranu?
Ano
77,2 %
Ne
11,7 %
Nevím
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7009 čtenářů.

Výběr článků

Načítám