Hlavní obsah

Lesy v Moravském krasu jsou po kalamitě opět otevřeny. Na houby tam ale nechoďte

Jedovnice

Po třech měsících se otevřely pro veřejnost rozlehlé lesy v centrální části Moravského krasu mezi Habrůvkou a Jedovnicemi na Blanensku, které poničila v červnu vichřice a v září déšť s větrem. Hlavní nápor turistů se očekával o tomto víkendu. Podle lesních naštěstí pršelo, takže nedorazili. Houbařům vzkazují, ať ani v nejbližší době vůbec nechodí.

Foto: archiv Školního lesního podniku Mendelovy univerzity

Takto vypadala po kalamitě jedna z přístupových cest do lesa v centrální části Moravského krasu. Dnes už je vyčištěná.

Článek

„Všechny cesty v oblasti i s nejbližším okolím jsou vyčištěny a žádné nebezpečí při pohybu na nich rozhodně nehrozí. Rizikový je ale vstup přímo do porostu, a to zejména v době deště či za větrného počasí. Houbaři by to měli mít na paměti a měli by vyrazit raději někam jinam,“ řekla Novinkám Monika Pevná z lesnické a dřevařské fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Držte se na vyznačených cestách!

V lokalitě hospodaří univerzitní školní lesní podnik sídlící ve Křtinách. Jde o významnou část Masarykova lesa, který se táhne severně od Brna a rozkládá se přímo v Moravském krasu.

První pohroma ji postihla 21. června v podobě větrné smršti, která v lese napáchala neuvěřitelnou paseku. Šlo o spadané a napůl vyvrácené stromy, ulámané větvě, zatarasené cesty i stezky, po nichž běžně každé léto proudí zástupy turistů. Lesníci museli celou lokalitu zavřít a postupně z ní odtěžit přibližně 30 000 metrů krychlových dřeva. Trvalo to dlouhé týdny.

Foto: archiv Školní lesní podnik Mendelovy univerzity

Na všech přístupových cestách do lesa jsou tabule varující před nebezpečím pádu stromů a větví.

Pohroma v Masarykově lese. Víkendová bouřka se tam zastavila

Domácí

Následně ale přišel vydatný a dlouhodobý déšť s dalším větrem. Podmáčené kořeny mnohých stromů to nevydržely a mohutné dřeviny, které přestály červnovou vichřici, šly k zemi. Bylo nutné pořezat, vytahat z porostu a zpracovat dalších 20 000 metrů krychlových dřeva.

Nyní je kalamita ze 70 procent vyřešena. Problémy mohou být ale mimo cesty, kde nemají lidé co dělat.

Foto: archiv Školního lesního podniku Mendelovy univerzity

Dřevo připravené již k odvozu

Singletraily ožívají

Na každé z hlavních přístupových cest do lesa jsou cedule oznamující, že v něm hrozí zvýšené riziko pádu stromů a větví s tím, že veřejnost vstupuje do této lokality na vlastní nebezpečí.

Lidé je najdou například na trase vedoucí z Olomučan k vyhlídce Máchův památník, z níž lze za hezkého počasí vidět až na 80 kilometrů vzdálenou Pálavu, na cestě k Novému hradu nebo v lesích u rybníka Olšovce v Jedovnicích, který čeká již o prvním listopadovém víkendu výlov.

Foto: archiv Singletrail Moravský kras

Takto vypadala jedna ze zatarasených singletrailových tras. Postupně se pročišťují a provoz se obnovuje.

Školní podnik v obavě o zdraví turistů vysílá na přístupové cesty do lokality i své hlídky, nicméně není v jejich silách uhlídat vše. Lesníci pevně doufají, že turisté budou dbát všech jejich varování. Kdy bude les zcela bezpečný i pro houbaře, to se zatím neví. Na druhé straně se postupně vrací život, a to s nemalou finanční pomocí veřejnosti, na singletrailové trasy.

Foto: archiv Singletrail Moravský kras

Mapa ukazující, kde je již obnoven provoz na singletrailech v Jedovnicích.

Jsou v Jedovnicích a dlouhodobě patří k oblíbeným cyklistickým atrakcím. Po kalamitě je bylo nutné uzavřít. Postupně se pročišťují. Přesto ale nebylo možné o tomto víkendu uspořádat známou akci Trail hunter. Veřejnost již na obnovu singletrailů poslala přes dárcovský web Donio tři čtvrtě milionu korun, což je zhruba polovina potřebné částky.

Nechápou, že riskují život. Lesníci varují turisty před vstupem do lesů Moravského krasu

Domácí

Kde aktuálně rostou houby? Kam vyrazit a co s sebou

Lifestyle

Výběr článků

Načítám