Hlavní obsah

„Lepší opozice“: Piráti začínají hádky s vládou

Jen co Piráti zabouchli dveře do Strakovy akademie, začali jejich poslanci své bývalé kolegy z vlády kritizovat. Zatím je jejich postoj podle politologů těžko uvěřitelný a nahrává ANO a SPD. Teď Piráti řeší, jak k vládě přistupovat dál. Zákony, na kterých se podíleli, shazovat nebudou. Do vlády si však začínají někteří kopat po svém.

Foto: ČTK

Tisková konference České pirátské strany

Článek

„Budeme lepší opozice. Taková, která tu už tři roky chyběla,“ prohlásil dosluhující předseda strany Ivan Bartoš.

První pirátská „tiskovka“ po jeho vyhazovu z vlády minulý týden se však příliš nelišila svým obsahem od prohlášení představitelů ANO nebo SPD: ODS v ní osočili z podrazu a snahy kšeftovat se systémem digitalizace stavebního řízení.

Zákony, za kterými také stáli, kritizovat Piráti nemohou. S vládou se však začali někteří naopak hádat, kdo nese zásluhy za pozitivní změny. Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová a šéf klubu poslanců Jakub Michálek se přihlásili k autorství zvýšení rodičovského příspěvku, které platí od letošního ledna. Když se ohradil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), který změnu vládě předkládal zákonem, zareagoval Michálek na sociálních sítích slovy: „Co je to za klauni ve vládě? Kdybychom tím nepodmínili podporu Stanjurova balíčku, tak rodiče s malými dětmi jedí v době drahoty ‚hlínu‘.“

Wagenknecht potvrdil kandidaturu na šéfa Pirátů

Domácí

Vystupování strany politologové nechápou. „Tiskovou konferenci přehnali, znělo to ukřivděně. Vyvolávala otázky: Proč jste tedy ve vládě tři roky mlčeli? Proč to vytahujete teď?“ podivil se politolog Josef Mlejnek. „ANO to může využít ve svém marketingu. Možná si to neuvědomují, jsou v křeči, tak kolem sebe kopou,“ dodal.

Taktiku Pirátů nechápe ani jeho kolega Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu. „Piráti byli do všeho zapojení. Jestli byla na ministerstvech nějaká korupce, tak padá i na jejich hlavu. Měli tam náměstky,“ poznamenal.

„Nakopeme jim zadek“

Piráti si schválili odchod z vlády ve vnitrostranickém hlasování v pondělí večer. „My neutíkáme z boje. My jdeme do boje. Jdeme konečně nakopat zadek jak populistům a polofašounkům na jedné straně, tak konzervativní vládě, která roky brzdila naše priority a nápady,“ prohlásil na fóru člen republikového výboru Lukáš Hejduk.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek Novinkám sdělil, že strana nyní bude hlídat, zda vláda plní sliby, které měla v programu, jako jsou řešení drahého bydlení, reforma antimonopolního úřadu, dotace pro podnikatele atd. „Budeme konstruktivní, ale tvrdou opozicí,“ poznamenal. Čtyři pirátští poslanci chystají také interpelace na členy vlády s problémy, se kterými se na ně obrátili občané.

Lipavský už schytává jedovaté pirátské šípy

Domácí

Podobně vnímá roli Pirátů ve Sněmovně i europoslankyně Markéta Gregorová. Strana se prý od ostatních opozičních stran ANO a SPD bude lišit. „Lidé byli zvyklí poslouchat jen kritiku pro kritiku, případně okupaci pultíku. To není náš styl. Rozhodně nebudeme blokovat vládní návrhy, které budou Česko posouvat dopředu a budou ve prospěch občanů,“ uvedla.

Hlavní slovo v dalším směřování však bude mít nové předsednictvo strany, které si Piráti zvolí v listopadu. Podle senátorky Adély Šípové, o jejíž nominaci Piráti hlasují na fóru, by se měli vrátit k tématu digitalizace státní správy. „Usnadní život občanům, firmám a zaměstnancům úřadů a uspoří obrovské finanční prostředky,“ řekla Novinkám.

Jak uchopit téma, aby voliči straně po debaklu s digitalizací stavebního řízení věřili, nesdělila. O nové strategii nechce hovořit ani dosavadní místopředsedkyně Jana Holomčík Leitnerová, která nominaci na šéfku odmítla. „Budu nyní aktivní členkou a budu moct konečně taky kritizovat,“ poznamenala.

Mrklas míní, že rozpor mezi novým předsednictvem a starým poslaneckým klubem může stranu ještě rozklížit. „Není jasné, jestli ten, kdo je povede, bude mít vliv na ty lidi, co jsou ve Sněmovně. Jestli to převezmou levičáci, budou hlasovat jinak, než jak poslanci budou chtít. Rozštěpení strany může být daleko větší,“ uzavřel.

Fiala: Změny ve vládě chci mít hotové do konce příštího týdne

Domácí

Výběr článků

Načítám