Hlavní obsah

Leopard v Brdech. Armádní Bahna předvedou moderní obrněnce i vojnu jako za Husáka

Strašice

Německý tank Leopard 2A4, jeden z těch, které si Česko vysloužilo za pomoc Ukrajině, bude asi hlavní atrakcí letošních brdských Bahen, tradičního Dne pozemního vojska. Nebudou chybět ani historické ukázky, třeba jak to vypadalo na vojně za časů tuhé normalizace.

Páteční generálka na sobotní BahnaVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

Celodenní program se uskuteční v areálu nedaleko Strašic v sobotu 29. června, my jsme se byli podívat na páteční generálku. Bahna při ní svému názvu moc nedostála, čtvrteční slejváky se jim vyhnuly.

„Čekali jsme, že pořádně zaprší, aby bylo pořádné bahno, to je pro tanky ideální, ale šlo to bokem,“ řekl Novinkám Richard Maňásek, mluvčí Velitelství pozemních sil. Hlavně počasí rozhodne o tom, kolik dorazí lidí. „Loni jich bylo na padesát tisíc,“ připomněl Maňásek.

Leopard se představí nejen v akci, návštěvníci si ho budou moci i osahat a prolézt. A také porovnat s tankem T72.

Foto: Ivan Blažek

Obletovaná opancéřovaná šelma, tank Leopard 2A4

Nebudou chybět obrněné transportéry Pandur nebo samohybné houfnice DANA. „Počítá se s přeletem gripenů, bitevníků ALCA, s řadou dynamických ukázek, například s výsadkáři z Chrudimi,“ podotkl Maňásek. „Celkem se Bahen zúčastní přes čtyři sta vojáků a na dvě stě kusů techniky,“ dodal.

Akční ukázky předvedou i policisté, vězeňská služba, hasiči. Dorazili také zástupci bundeswehru, rakouské a slovenské armády.

Písknou poplach

Na programu jsou také tři výlety v čase. „První nás posune o osmdesát let zpátky, do doby Slovenského národního povstání,“ upozornil František Koch, ředitel rokycanského Muzea na demarkační linii. „V bojové rekonstrukci, které se zúčastní i několik tanků, chceme připomenout, že šlo o významný milník v našich dějinách. A že Slovenské národní povstání mělo mnohonárodní charakter. Bojovali v něm Čechoslováci, ale také Francouzi, Jugoslávci, příslušníci zemí bývalého Sovětského svazu,“ podotkl Koch.

Na letošek připadá také další „čtyřkové“ výročí. „V roce 1964 byl zavedený do výzbroje naší armády známý SKOT, tedy střední kolový obrněný transportér, jehož jízdní vlastnosti předvedeme,“ podotkl Koch.

Foto: Ivan Blažek

Své defilé bude mít na Bahnech i historická technika

Poslední ukázka zavede diváky někdy do sedmdesátých let. „Předvedeme, jak to vypadalo, když se pískl poplach, třeba v Janovicích nad Úhlavou. Regulovčíci, tanky, obrněné transportéry,“ uvedl Koch. Nebude to nějaká komedie? „Rozhodně ne. Pro nás ty dva roky na vojně žádná sranda nebyla,“ odpovídá Koch.

Historické ukázky, o které se postará na sto třicet nadšenců, na generálce chyběly. „Nemáme ji zapotřebí,“ ujistil Koch a s úsměvem dodal: „Jsme tak dobří, že je zvládneme na první dobrou. Řadoví účastníci přijdou v pátek z práce, sbalí uniformy, přijedou, a když se jim řekne, co mají udělat, tak to udělají.“

Pěšky nebo autobusem

Návštěvníci mohou do areálu Bahen buď dorazit pěšky, z odstavných parkovišť v Dobřívě a Strašicích jsou to zhruba tři, respektive čtyři kilometry. Anebo se mohou spolehnout na kyvadlovou dopravu. „Ta bude jezdit z obou parkovišť,“ sdělil Zbyněk Hupák ze společnosti AKV bus. Kromě toho ráno vyrazí v několika časech i speciální linky z Plzně se zastávkou v Rokycanech a Dobřívě, které se odpoledne budou vracet zpět.

Armáda bude mít 121 tanků Leopard, 30 darem, za další zaplatí 50 miliard

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám