Hlavní obsah

Vláda změní systém lékařských pohotovostí, budou v nemocnicích s urgentním příjmem

Rozmístění pohotovostí by se do budoucna mělo změnit. Nově budou fungovat jen v nemocnicích, které zřizují i urgentní příjem, a zřizovat je nebudou kraje, jak je tomu dnes, ale zdravotní pojišťovny. Změnu odsouhlasila vláda. V praxi to může znamenat, že některé málo využívané pohotovosti, například na poliklinikách, zaniknou. Mohly by ale vzniknout jinde. Novelu, která také zavádí Centra komplexní péče o děti a definuje nezákonné poplatky u lékaře, teď musí posoudit parlament.

Foto: David Taneček, ČTK

Za odmítnutí služby na pohotovosti nebudou lékaři sankcionováni

Článek

„Pacientům bude nově garantována základní síť lékařské pohotovostní služby a zároveň bude odpovědnost za její zajištění a provázání s financováním přesunuta z krajů na zdravotní pojišťovny,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání kabinetu.

V každém okrese je minimálně jedna nemocnice s urgentním příjmem, celkem jich funguje v Česku zhruba stovka. Pohotovostí je ale více a dlouhodobě bojují s tím, že se nedaří najít dostatek lékařů, kteří by na nich sloužili. S tím má podle resortu novela pomoci.

Dětské pohotovosti pod tlakem. Pediatři se přou o služby, stát jen přihlíží

Domácí

„Rozhodně tím ale neomezujeme počty pohotovostí, naopak pohotovostí přibude. Vytvoří se jasná síť, která je provázaná s urgentními příjmy,“ doplnil.

„Pohotovostí je v Česku zbytečně hodně. Třeba Jihočeský kraj má síť velmi hustou. Jsou ale i kraje, kde mají jednu na 100 tisíc pacientů – a ukazuje se, že to bohatě stačí,“ řekl k tomu už dříve Novinkám předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Nemocnice vyčítají praktikům dlouhodobě, že se na službách dostatečně nepodílí, výhrady praktici odmítají.

Změní se také zřizovatel pohotovostí. Už to nebude na krajích jako dosud, ale na zdravotních pojišťovnách, které ze zákona garantují dostupnost péče.

O tom, zda by měli lidé jít na pohotovost, nebo spíše na urgent, rozhodne na místě vyškolený personál. Na pohotovosti dnes lidé platí 90 Kč poplatek.

Ke změnám by mělo dojít od 1. ledna příštího roku, a to nejen u pohotovostí.

Přítrž nelegálním poplatkům

Novela zákona o zdravotních službách přináší také dlouho očekávané vymezení nelegálních poplatků u lékařů.

„Chci, aby bylo zcela jasno, co je a není možné a pravidla byla jasně regulována. Například jde o zákaz požadovat od pacienta úhradu za již jednou uhrazenou péči z pojištění,“ řekl Válek.

Ordinace musí mít jasně zveřejněné ceníky. Nesmí žádat platby ani za věci, které sice hrazeny nejsou, nebo jen částečně, ale v ceníku se o nich nic nepíše. Klíčovou změnou však je, že zejména ambulantní specialisté nebudou moci žádat registrační poplatky za přijetí do péče ani žádat roční pravidelný poplatek za „nevyřazení z kartotéky“.

„Typickým příkladem může být dnes poplatek za přijetí do péče, který tento zákon nebude umožňovat,“ zdůraznil ministr. Hrozit za to bude pokuta až milion korun.

Novela také zavádí Centra komplexní péče o děti, která odlehčí rodinám dlouhodobě se starajícím o nezletilé děti se somatickým život ohrožujícím nebo život limitujícím onemocněním. Takzvaná respitní péče bude určena dětem, u nichž je nutný velký objem prakticky nepřetržité zdravotní péče.

Vzniknou komplexní centra péče pro těžce nemocné děti. Myslí i na pečující

Domácí

Výběr článků

Načítám