Hlavní obsah

Lékařské odbory opět hrozí vypovídáním přesčasů

Aktualizováno

Loňský protest nedopadl pro lékaře podle představ. Zákon sjednocující odměňování, tak jak ho navrhlo ministerstvo zdravotnictví, se odborům a České lékařské komoře nelíbí. Vadí jim i to, že se příští rok nepočítá s navýšením odměn zdravotníkům a lékařům. Ke konci října chtějí opět vypovídat smlouvy o přesčasové práci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident lékařské komory Milan Kubek na úterní tiskové konferenci

Článek

„Pokud se nic uspokojivého nestane, zopakoval by se loňský protest,“ řekl na úvod brífinku šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel.

„Věřím, že podpora bude větší, než byla v první fázi. Lidé vidí, že je potřeba to dotáhnout a že ani psané slovo zjevně nemá význam,“ doplnil.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dlouhodobě trvá na tom, že jednotlivé body dohody plní.

Válek s Kubkem na nože. Hádají se kvůli odměňování lékařů

Domácí

Loni se do protestní akce zapojilo šest tisíc hlavně mladých lékařů, kteří byli nespokojeni s přetěžováním a nadmírou přesčasů. To se ale mění, byť ne všude.

Mladí lékaři: Věci se mění

„Snížení přesčasů se povedlo asi ve čtvrtině nemocnic. Některé nemocnice se o to snaží, některé ale vůbec,“ uvedl předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Dalibor Veselý. Někde se podařilo udržet objem péče, ale přeorganizovat práci, ne všude je to však kvůli chybějícímu personálu možné. Někde však podle Veselého vymýšlí spíše argumenty, proč to nejde.

Podle místopředsedkyně sekce Moniky Hilšerové neplánují mladí lékaři druhý rok po sobě organizovat masový protest. „Na podzim protest v tuto chvíli neplánujeme,“ řekla Novinkám. Pokud by něco takové odbory spustily, zájemci by se podle ní připojit mohli.

Zástupci sekce ale později během dne uvedli, že akci odborů podpoří.

I Veselý potvrdil, že se věci mění. Jsou již možné 24hodinové směny, po kterých lékaři chodí domů. „Je to velká změna, která je důsledkem akce,“ doplnil.

Loni lékaři vypověděli demonstrativně dohody o přesčasové práci, čímž došlo k omezení péče.

Odbory trvají na sjednocení odměn

Hlavní svár mezi odbory a ministerstvem zdravotnictví je kolem výše částky peněz pro zdravotnictví i na zlepšení pracovních a mzdových podmínek.

Odborům vadí, že stále nebyl do legislativního procesu poslán slíbený zákon, kterým se sjednotí odměňování zdravotníků v nemocnicích bez ohledu na to, kdo je zřizuje. Je to jeden z bodů prosincové dohody, kterou podepsaly s ministerstvem.

Návrh resortu je však pro Českou lékařskou komoru, odbory i další skupiny nepřijatelný a neodpovídá prý tomu, co se v prosinci dohodlo. Navíc počítá s přesčasy, což se nelíbí mladým lékařům. Varianta odborů je zase podle resortu příliš nákladná.

Odbory také žádají dodržování zákoníku práce a navýšení objemu peněz, které půjdou příští rok do zdravotnictví. Částka, se kterou se zatím počítá, podle nich nemůže zajistit navýšení platů v tarifech na 1,5 až 3násobek průměrné mzdy. Právě to se v roce 2011 v memorandu dohodlo a k naplnění se zavázal i ministr Válek.

Tady musí podle odborů dojít ke změně. Jinak hrozí protestem.

Ministerstvo tvrdí, že k naplnění většiny bodů z dohody týkajících se zlepšení vzdělávání, zavedení koordinátorů i přidání na platech o 5 až 15 tisíc korun od letošního ledna došlo. Už dříve to potvrdili i mladí lékaři, kteří byli hlavním motorem loňské akce.

„Náš návrh na sjednocení odměňování zdravotníků prosincovou dohodu plní. A zároveň je finančně udržitelný,“ uvedl Válek. Návrhům k technickému pojetí zákona od odborů byl, jak tvrdí, otevřen.

Válek s Kubkem na nože. Hádají se kvůli odměňování lékařů

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám