Hlavní obsah

Lékařské komoře hrozí trest za to, že hledala asistentku. Mohla tím diskriminovat muže

Brno

Do nečekané šlamastyky se dostala vlastní vinou Česká lékařská komora (ČLK), když uveřejnila nabídku práce s tím, že hledá administrativní pracovnici/asistentku. Za diskriminaci z hlediska pohlaví dostala totiž od inspektorátu práce pokutu 15 tisíc korun. Proti pokutě se sice úspěšně bránila u soudu, pak se ale do věci vložil Nejvyšší správní soud.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Nejvyšší správní soud

Článek

Na případ inzerátu, který ČLK zveřejnila před pěti lety na Facebooku, upozornil server Česká justice. Komora nejprve našla zastání u ostravského krajského soudu. „Nabídka nebyla diskriminačního charakteru, jelikož se v nabídce užitý ženský rod vztahoval pouze k označení nabízené pozice, v popisu nabídky a požadavcích na uchazeče se již vazba na konkrétní pohlaví nenacházela,“ konstatovali ostravští soudci.

Ti pak zabruslili na dost tenký let, když se pustili do mudrování o tom, že od vstupu žen na trh práce přece vykonávaly práci asistentek takřka výhradně právě ženy.

Státní úřad inspekce práce se proti takovému přístupu rozhodl bránit kasační žalobou k Nejvyššímu správnímu soudu s tím, že takový přístup popírá základy demokratického státu a zastává patriarchální přístup.

Ostravští soudci nerespektovali cíl zákona

„Krajský soud podpořil sektorovou segregaci trhu práce, a to přes snahu moderních právních států o zajištění rovnosti všech. Přisoudil tak ženám roli pomocné asistentky, pracovní pozice pomocné povahy, která v podřadném postavení pomáhá mužům zastávajícím hlavní pracovní pozici s lepším mzdovým odměňováním,“ tvrdili inspektoři.

Senát Nejvyššího správního soudu jejich argumentaci popřál sluchu. „Označení „administrativní pracovnice – asistentka revizní komise“ zjevně evokuje, že nabízená pozice je určena výhradně pro ženské pohlaví. To bylo způsobilé a priori ovlivnit úvahu potenciálních uchazečů – mužů – o nabízenou pozici, a to tak, že po seznámení se s obsahem inzerátu ztratili o tuto pozici zájem,“ konstatoval senát v čele s Radanem Malíkem.

„Krajský soud v rámci svého posouzení nerespektoval jeden z nejdůležitějších cílů zákona o zaměstnanosti – eliminaci nerovného zacházení, mj. i z hlediska pohlaví, k uchazečům o zaměstnání,“ dodal senát a nařídil, aby ostravští soudci rozhodli znovu a lépe.

Myšímu trusu nerozumíte. Majitelka obchodu v Mostě se u soudu bránila pokutě

Krimi

Výběr článků

Načítám