Hlavní obsah

Komora prověřuje lékařku, která vydala střelci z fakulty potvrzení pro zbrojní průkaz

Postup obvodní lékařky, která označila vraha z filozofické fakulty Davida K. za zdravotně způsobilého získat zbrojní průkaz, prověřuje Česká lékařská komora. Podnět jí dala začátkem června policie, jak Novinkám potvrdil prezident komory Milan Kubek.

Foto: Petr Svorník, Právo

Pieta za oběti střelby na Filozofické fakultě

Článek

„V týdnu kolem 6. června přišel od policie podnět, který jsme přijali, protože jsme usoudili, že je v kompetenci ČLK. Předali jsme to okresnímu sdružení na Praze 2,“ doplnila Novinkám a Právu předsedkyně Revizní komise České lékařské komory Jana Vedralová.

„Podnět se týká toho, zda praktický lékař, který vydal dotyčnému potvrzení pro zbrojní pas, nepochybil,“ doplnila Vedralová. Na podnět upozornil server iRozhlas.

Muž průkaz získal, opatřil si zbraně a zavraždil s nimi 14 lidí na filozofické fakultě, svého otce a muže s novorozencem v Klánovickém lese.

Rakušan nejdřív vychvaloval zásah policie na fakultě, teď od ní dává ruce pryč

Krimi

Muž, který později spáchal atentát, praktické lékařce ve zdravotnickém zařízení v Hostouni, u které žádal o potvrzení zdravotní způsobilosti pro získání zbrojního průkazu, neprozradil, že navštěvuje psychiatra a užívá tlumící léky. Lékařka mu po standardním vyšetření potvrzení pro vydání zbrojního průkazu skupiny B a E vydala s podmínkou, že by měl nosit dioptrické brýle. Tyto skupiny průkazu slouží pro zbraně pro vlastní ochranu a pro sportovní účely.

„Postupem poskytovatele psychiatrické péče ani postupem lékaře vydávajícího lékařské osvědčení tak není dáno podezření ze spáchání jakéhokoliv trestného činu. Praktický lékař o psychiatrické péči nevěděl a psychiatr praktického lékaře neznal,“ zhodnotili kriminalisté ve spisu, z něhož citovala MF Dnes.

Lékařce hrozí důtka

Pokud se prokáže, že lékařka chybovala, hrozí jí důtka nebo pokuta až 20 tisíc korun. Pokud vyhodnotí okresní sdružení prohřešek jako závažnější, hrozí pokuta až 30 tisíc korun, podmínečné či úplné vyloučení z komory, a to v případě, že porušila povinnost vykonávat své povolání odborně, eticky a podle zákona.

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Novinek uvedlo, že musí specialista předat zdravotní záznamy pacienta obvoďákovi jen v případě, že zná lékařovo jméno. To ale muž psychiatrovi nesdělil.

Zároveň resort uvedl, že jsou způsoby, jak se aktivním způsobem informace může lékař dopídit - například přes Lékový záznam pacienta, kde je uvedeno jméno lékaře, který přípravek předepsal, anebo přes zdravotní pojišťovnu a rodné číslo pacienta. Dělat to ale povinně nemusí, postih jim za to nehrozí.

Lékaři upozorňují, že v běžném provozu nemají kapacitu pro aktivně po registrujícím lékaři pacienta pátrat. Resort slibuje, že situaci zlepší chystaná elektronizace systému ve zdravotnictví.

Komunikace mezi lékaři drhne. Problém obnažilo vyšetřování střelby na fakultě

Domácí

Výběr článků

Načítám