Hlavní obsah

Lékaři otestovali zájemcům rovnováhu a zasvětili je do příčin závratí

Do pražské fakultní nemocnice v Motole zavítaly v pondělí desítky lidí, aby se dozvěděly víc o poruchách rovnováhy a závratích. Trpí jimi asi 1,5 milionu Čechů a řada z nich bere potíže jako standardní součást života, nijak se s nimi neléčí. U příležitosti prvního ročníku Světového týdne rovnováhy v Česku také zaznělo, že nejčastější jsou problémy vyvolané změnou polohy. Třeba prudké ulehnutí do postele.

Foto: FN Motol

Zahájení prvního českého Týdne rovnováhy ve FN Motol

Článek

Když se člověku po ulehnutí začne točit hlava, měl by vyhledat neurologa nebo oslovit aspoň praktického lékaře. Zájemcům, kteří přišli na osvětovou akci do FN Motol, lékaři přiblížili, že může jít o projev postižení vnitřního ucha, který se dá snadno odstranit.

Pomohou většinou speciální manévry, které nemocné naučí fyzioterapeut.

„To nejhorší, co může člověk s poruchou rovnováhy udělat, je vůbec se nehýbat a zůstat ležet. Důležitý je pohyb,“ zdůraznil neurolog a přední český odborník na poruchy rovnováhy Jaroslav Jeřábek z FN Motol, který se podílel na organizaci prvního Světového týdne rovnováhy v Česku.

Při té příležitosti si mohli lidé otestovat své motorické schopnosti a balanc. Lékaři se u nich zaměřili na způsob chůze a pomocí analýzy zájemcům udělali test rovnováhy.

Světový týden zahájil docent Jeřábek s dalšími odborníky, mimo jiné fyzioterapeutem Pavlem Kolářem, předsedou České neurologické společnosti Petrem Marusičem nebo Karlem Hánou z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Dozvědět se lidé mohli i to, jak často se po mrtvici mohou poruchy rovnováhy objevit. „Jen u dvou až tří procent ze všech akutně vzniklých motání hlavy se jedná o cévní mozkovou příhodu,“ přiblížili lékaři posluchačům.

Poruchy rovnováhy se mohou objevit i v dospělosti. Nemusí jít jen o postižení rovnovážného aparátu vnitřního ucha, příčinou může být i kolísání krevního tlaku, poranění hlavy nebo třeba užívání některých léků.

Užitečné informace pro ty, kdo akci nestihli, uveřejnili i na Facebooku Světového týdne rovnováhy 2024. Třeba co je Meniérova choroba a jak poznat polohovou závrať.

Ráno se probudíte a celý svět se točí, nemůžete vstát. Akutní problémy s rovnováhou je třeba řešit, míní neurolog

Zdraví

Výběr článků

Načítám