Hlavní obsah

Legislativu na vládě má po Šalomounovi převzít exministr z Babišova kabinetu Kněžínek

Aktualizováno

Agendu končícího pirátského ministra pro legislativu Michala Šalomouna převezme ministerstvo spravedlnosti, jehož šéf Pavel Blažek následně pověří vedením Legislativní rady vlády jejího někdejšího předsedu a bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Článek

Blažek (ODS) to řekl novinářům po úterním odpoledním jednání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě. Post samotného ministra pro legislativu tak po odchodu Šalomouna nebude vláda nikým novým zaplňovat.

„Vrací se to do stavu, který zde už byl. Agenda (ministra pro legislativu) přejde podle zákona pod ministra spravedlnosti a předpokládám, že pověřím Jana Kněžínka, aby řídil jednotlivá zasedání Legislativní rady vlády, jako tomu bylo v minulosti,“ řekl novinářům Blažek.

Pětačtyřicetiletý právník Kněžínek již Legislativní radu vlády vedl, a to od července 2018 do dubna 2019, kdy zároveň působil i jako ministr spravedlnosti ve druhé vládě tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Nominovalo jej tehdy jako nestraníka hnutí ANO.

Nyní má tedy opět nastoupit na post šéfa Legislativní rady vlády, kterou vedl jako ministr pro legislativu právě Šalomoun.

Převzetí agendy se podle ministra spravedlnosti začne řešit až po Šalomounově demisi, zatím je stále ministrem. Šalomoun (za Piráty) v úterý oznámil, že se s premiérem Petrem Fialou (ODS) dohodl, že ve vládě skončí příští pátek 11. října.

Piráti opustí vládu v úterý, prohlásil Bartoš. Demisi podají Lipavský i Šalomoun

Domácí

Výběr článků

Načítám