Hlavní obsah

Legálně až tři rostliny? Samopěstování konopí má šanci, legalizace narazila

Německý scénář se v Česku nekoná. Vládní strany se neshodnou v přístupu k rekreačnímu užívání konopí. Výhrady mají hlavně lidovci, kteří ale ustoupili samopěstování. Beztrestně by si lidé mohli vyšlechtit až tři rostliny a doma mít až šest set gramů konopí pro vlastní potřebu. Změnit by se měly i trestní sazby za jeho držení či prodej.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Samičí rostlina léčebného konopí před sklizní

Článek

„Skončili jsme na velmi nedostatečném návrhu, který bude uzákoňovat samopěstování,“ řekla Novinkám členka rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (piráti).

S tím souhlasí všechny vládní strany včetně lidovců, kteří jsou hlavními odpůrci větší legalizace. Ostatní strany podle Michailidu chtějí, aby v Česku byl regulovaný trh s konopím, tlačit to už ale nemíní.

V Německu zahajují činnost konopné kluby

Evropa

„Jsme připraveni hledat řešení a respektovat přesně definované samopěstování pro osobní účely,“ sdělil Novinkám lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný.

Shodu na samopěstování potvrdila Novinkám i místopředsedkyně STAN a poslankyně Michaela Šebelová. „Umíme si ale představit i regulovaný prodej v kamenných prodejnách, určitě jsme pro dekriminalizaci uživatelů a chtěli bychom určitě snížit trestní sazby za držení marihuany.“

Za pozitivní považuje regulovaný trh i senátor a šéf zdravotnického výboru Senátu Roman Kraus (ODS). „Jsem v určité míře taktéž pro samopěstování, kde musí být omezení pro množství.“

Strany aktuálně pracují na úpravě, která by se dala zapracovat do některého z rozdělaných zákonů a projednat ještě koncem roku. Není však zatím jasné, jaké podmínky budou platit pro lidi, kteří si rostliny nemají jak nebo kde vypěstovat. Rozšířit se má také dostupnost konopí pro léčebné účely.

Žádné kluby ani prodejny

Upravit by se mohly i trestní sazby. Nejen v souvislosti se samopěstováním, ale i za držení či užívání konopí, o což dlouhodobě usiluje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který skončí ve funkci koncem léta. „To hlavní, co prosazuji, je výrazné snížení spodních sazeb, aby měl soudce větší variabilitu trestu,“ řekl Novinkám.

Špatně se podle něj rozlišuje mezi malopěstiteli, kteří mají třeba patnáct kytek a přeprodali je na Slovensko, a mezi organizovanou skupinou, která vypěstovala tunu konopí. Oběma hrozí stejný trest. Podle Vobořila by právě proto měla být širší škála trestních sazeb.

Ambice na legalizaci trhu s konopím byly větší. Vobořil například navrhoval, aby bylo možné samopěstování delegovat na jinou osobu, aby se zavedl regulovaný trh s jasnými pravidly, specializované prodejny i zvláštní registr uživatelů nebo konopná daň.

„Samopěstování samo o sobě, které nebude řešit černý trh a to, že jsou někteří lidé na vozíku a nemohou si konopí vypěstovat, je spíš symbolický krok, než aby měl nějaký efekt,“ zhodnotil končící koordinátor.

Podobná pravidla testují už čtvrtý měsíc v Německu, kde povolili rekreační užívání konopí v omezeném množství. Pěstovat mohou dospělí pro svou potřebu až tři rostliny, u sebe mohou mít beztrestně 25 gramů konopí, doma pak nejvýš 50 gramů. Od července tam fungují i kluby, které mohou nekomerčně pěstovat konopí pro své členy.

Konopí z brněnské nemocniční pěstírny doputovalo k pacientům

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám