Článek
"Po prověření odebraných vzorků se v jednom ze salátů objevily nebezpečné bakterie, proto bylo nutné zastavit celý provoz výrobny," potvrdil Novinkám Ivo Klemeš ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Bakterii listeria monocytogenes byla v Pochoutkovém salátu s dobou použitelnosti do 17. prosince vyrobeného v provozovně na Reinerově ulici v Praze 6. "Jedná se přesně o osm set sedmdesát kilo šarže tohoto salátu, který měli uskladněný v desitikilových kbelících. Kontrolovali jsme také hermelínový a bramborový salát, ale zde se nákaza neobjevila," dodal Klemeš.
Firma si nechala udělat rozbory, aby zjistila, kde mohlo k nákaze dojít. "Možností je spousta. Původ nákazy může být v zelenině nebo špatně uvařeném mase. Musíme si počkat na výsledky rozboru. V každém případě máme pozastavenou výrobu zeleninových a lahůdkových salátů," řekl Novnikám jednatel společnosti Petr Říha.
Hygienici v předešlých dnech objevili nebezpečnou nákazu již v sýru Baladur [celá zpráva] a v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobce Nové lahůdky Sixta. [celá zpráva]
Onemocnění listeriózou postihuje především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem. Příznaky nákazou jsou horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.