Hlavní obsah

Labe v Ústeckém kraji dál stoupá, mělo by se udržet v korytě

Hladina Labe je v Ústeckém kraji na třetím povodňovém stupni a dál stoupá. Kulminaci očekávají vodohospodáři v úterý večer. Zabránit vylití vody ve městech mají protipovodňové stěny, které stojí na několika místech krajského města i jinde podél toku řeky.

Labe je v Ústí nad Labem na třetím povodňovém stupni a dál stoupá.Video: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Prognóza se oproti původním odhadům příznivější a podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) se Labe udrží v korytě. „Nelze přesně říci, kde se voda zastaví. Nicméně nikde v našem kraji nehrozí nebezpečí,“ řekl hejtman novinářům v pondělí krátce před polednem po zasedání povodňové komise.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Labe v ústí nad Labem je na třetím povodňovém stupni a dál stoupá.

Není podle něj nutné nikoho evakuovat, ohroženy nejsou obytné domy. Obce ani kraj nemají zatím informace o škodách.

V Ústí nad Labem by se hladina podle předpovědi mohla zastavit na úrovni 765 centimetrů, což je zhruba o třicet centimetrů méně, než se původně očekávalo. Čtvrť Střekov chrání mobilní stěny, stejně tak centrum města. Kvůli tomu je ale výrazně omezen průjezd městem, v dopravních špičkách se tvoří dlouhé kolony, ve kterých řidiči popojíždí několik desítek minut.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Krajské město chrání před velkou vodou mobilní stěny.

V nejkritičtějších místech již stojí protipovodňové stěny také v Děčíně, další se zatím stavět nebudou. „Pozdržíme zahájení stavby protipovodňových zábran, které bychom měli stavět při předpokládané kulminaci nad sedmi metry,“ uvedl primátor města Jiří Anděl (ANO). Kulminace zřejmě bude při 650 centimetrech. „Postavení zábran by zkomplikovalo dopravu ve městě,“ připomněl primátor a zdůraznil, že když bude potřeba, bude stavba okamžitě zahájena.

Nejhorší je situace tradičně v Dolním Žlebu, kde voda zaplavila silnici, jedinou přijezdovou cestu do lokality. Místní jsou tak závislí na železnici. „Máme zajištěný u Správy železnic vlak, který slouží pro nenadálé případy záchrannému systému,“ řekl primátor.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Labe v ústí nad Labem je na třetím povodňovém stupni a dál stoupá.

Vývoj na Labi je v Litoměřicích prozatím relativně příznivý. Hladina řeky pod Tyršovým mostem se včera pohybovala okolo 510 cm. „Existuje naděje, že vystoupá ještě o zhruba půl metru. Voda v takovém případě zaplaví pouze Střelecký ostrov, Lodní náměstí a areál koupaliště. Zda se přeleje přes Pobřežní ulici, teprve uvidíme. Nicméně přípravy na horší variantu pro jistotu i nadále pokračují,“ řekla Novinkám mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Morava stagnuje, stoupají řeky v jižních Čechách

Domácí

Výběr článků

Načítám