Hlavní obsah

Labe už je opět na třetím stupni

Nejvyšší třetí stupeň povodňové aktivity značící ohrožení platí aktuálně na dolním Labi v Litoměřicích, Ústí nad Labem a v Děčíně. Stejná situace je i i výše na toku v Němčicích. Na jihu Čech zůstává na úrovni třetího stupně Vltava v Českém Krumlově.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zatopené přístaviště na Labi v Litoměřicích

Článek

Labe v Děčíně překročilo hranici třetího povodňového stupně, tedy 560 centimetrů, ve čtvrtek ve 22:30, v pátek ráno se dostala hladina až na 582 centimetrů. V Ústí dosahovala v pátek ráno hladina 611 centimetrů, v Litoměřicích 388 centimetrů.

V Ústí nad Labem se sejde v pátek povodňová komise, v Děčíně je od rána uzavřena kvůli vysoké hladině řeky městská knihovna, která se nachází poblíž řeky. Její okolí kontrolují ve všech třech městech strážníci. Zatopené části cyklostezky jsou označeny páskami.

Hydrologové předpokládají, že hladina Labe bude na dolním toku kulminovat v průběhu soboty, v Němčicích by měla řeka kulminovat již v pátek večer. „Následné poklesy budou velmi pozvolné,“ upozornil Český hydrometeorologický ústav, který v souvislosti se zvýšenými průtoky vydal výstrahu.

FOTO: Hladina Labe opět stoupá

Domácí

Na třetím stupni zůstává vlivem manipulace na lipenské vodní nádrži Vltava v Českém Krumlově. Druhý stupeň kvůli tomu platí i ve Vyšším Brodě. Řízenou manipulací je na prvním stupni udržována rovněž hladina Vltavy v hlavním městě.

Celkem evidoval ČHMÚ v pátek ráno 58 stupňů povodňové aktivity. Situace by se měla uklidňovat v dalších dnech v souvislosti s očekávaným ochlazováním.

Česko čeká příští týden strmý propad teplot

Počasí

Výběr článků

Načítám