Hlavní obsah

Kyberzákon budí vášně, Řehka naštval poslance ODS

Sněmovnu čeká tuhý boj o kybernetický zákon. Norma, která posiluje pravomoci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a díky níž bude moci vláda zakázat používání čínských technologií, rozděluje i vládní koalici.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Článek

Proti zákonu z pera kybernetického úřadu, který schválila vláda a který podporuje i šéf armády Karel Řehka, se postavila část ODS a chce ho předělat.

„Je potřeba zákon prosadit, protože bezpečnost je prioritou, ale nesmí to stát spoustu peněz a nesmí to vytvořit nadbytečné pravomoci státního aparátu, které by mohly vést až k šikaně firem,“ řekl Novinkám předseda hospodářského výboru Sněmovny Ivan Adamec (ODS). Dodal, že na výboru proto chystají pozměňovací návrh, který zohlední nejen zájmy firem, ale i obcí, které budou muset na internetovou bezpečnost vynakládat více peněz.

Adamec se vymezil proti Řehkovi, který v minulosti NÚKIB vedl a který zákon považuje za naprosto nezbytný pro českou bezpečnost. „Generál Řehka na svém účtu na síti X říká, že kdo půjde proti návrhu, tak je skoro nepřítel číslo jedna. To mi připadá jako něco z doby minulé,“ zlobí se Adamec.

Čína se tváří jako přítel, ale chystá se na válku, varuje šéf BIS

Domácí

Řehka vyjádřil obavy, že poslanci zákon zablokují, nebo ho zásadně předělají. „Osobně bych to považoval za vítězství těch, kteří nechtějí připustit, aby stát měl jakoukoli možnost v zájmu národní bezpečnosti vůči nim uplatňovat svou vůli,“ uvedl generál. „Bude proto zajímavé sledovat, kdo jak hlasoval, kdo jak chtěl zákon měnit a kdo za koho mluvil,“ dodal.

Podle Adamce je nepřípadné i to, že na rozhodování poslanců tlačí šéf BIS Michal Koudelka. „Jsem zděšený z toho, co Koudelka říká, protože to ničemu nepomůže a vytváří to jen politický tlak, abychom nějak rozhodli, ale to odmítám,“ poznamenal předseda výboru.

Koudelka dlouhodobě varuje před technologiemi čínských firem, jako je Huawei nebo ZTE. Minulý týden řekl, že je pro ČR nebezpečné být závislý na Číně, protože ta se tváří jako obchodní partner, ale ve skutečnosti se připravuje na konflikt s demokratickým světem.

Lepší něco nežli nic

Zákon ve vládní podobě podporují naopak poslanci STAN. Člen bezpečnostního výboru Petr Letocha soudí, že je potřeba konečně schválit alespoň nějakou regulaci, protože stát se nyní nemůže nijak bránit, pokud některé technologické firmy zneužijí svého postavení a sbírají například citlivá data. „Stojím za tím, co NÚKIB navrhl, protože ochranu dodavatelského řetězce nijak neřešíme a může to pro nás být v budoucnosti velký problém. A je potřeba říci, že návrh je kompromisem a je už hodně osekaný,“ řekl Novinkám Letocha.

Dodal, že úřad ustoupil v otázce, kdo bude moci zakázat nákup technologie určité firmy. „Pokud NÚKIB řekne, že je to potřeba vyměnit co nejdříve a nebude dodržena ochranná lhůta pěti let, kdy může firma odepsat svou investici, pak bude rozhodovat vláda,“ uvedl.

Člen bezpečnostního výboru za ANO Robert Králíček Novinkám řekl, že jsou zatím zdrženliví a čekají, s jakými změnami přijde ODS. „Návrh se nelíbí ani Svazu měst a obcí, protože obce budou muset mít kvalifikovaného člověka, který to bude mít na starosti. Což je problém, protože takoví lidé na trhu nejsou. Uvidíme, jak se k tomu nakonec postaví, a podle toho se rozhodneme, jestli to podpoříme,“ řekl Králíček.

Dodal, že souhlasí s tím, že o vyloučení některých dodavatelů musí rozhodnout vláda. „Pokud nechceme Huawei v kritické infrastruktuře, tak je to politické rozhodnutí a vláda by měla mít odvahu to rozhodnout,“ řekl Králíček.

Řehka: Musíme se připravit i na scénáře velké války. To není strašení

Zbytečná válka

Výběr článků

Načítám