Hlavní obsah

Kvůli heslu From the river to the sea nelze zakázat shromáždění, záleží na kontextu, rozhodl NSS

Podle Nejvyššího správního soudu (NSS) záleží používání hesla From the River to the Sea, Palestine will be free (Od řeky k moři bude Palestina svobodná) na kontextu a samo o sobě nemůže být důvodem k zákazu shromáždění. Soud se zabýval dvěma případy, kdy užívání hesla omezil pražský magistrát.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Propalestinská demonstrace na Václavském náměstí

Článek

V jednom případě shromáždění na podporu hesla „v jeho nenásilné původní podobě za rovnost, svobodu a spravedlnost pro všechny lidi žijící od řeky Jordán ke Středozemnímu moři“ zakázal, ve druhém případě vyzval pořadatele shromáždění, aby bylo upuštěno od skandování hesla.

To bylo po událostech ze 7. října 2023, kdy došlo k útokům palestinských teroristů z hnutí Hamás na Izrael ministerstvem vnitra označeno „za potenciálně trestněprávní“, neboť začalo být užíváno jako symbol nabádající ke zničení Izraele.

„Podle ministerstva tak sporné heslo mohlo být důvodem pro zásah do práva shromažďovacího,“ připomněl soud postoj pražského magistrátu, s jehož argumentací se však neztotožnil.

Praha kvůli heslu zakázala propalestinskou demonstraci

Domácí

„Magistrát v obou případech pouze převzal názor ministerstva o genocidním charakteru hesla, aniž by sám hodnotil konkrétní okolnosti, resp. kontext jeho užívání a svolaného shromáždění,“ konstatoval NSS.

Odvolal se přitom na názor znalce, že heslo může mít až pět různých významů, přičemž pouze dva jsou „jsou spojeny s voláním po násilí“. Nejsou prý přitom ani dominantní.

Proto podle soudu nemohl magistrát shromáždění preventivně zakázat jen proto, že bylo svoláno na podporu sporného hesla, ani požadovat upuštění od jeho provolávání.

Soud tak konstatoval, že „sporné heslo“ sice může být důvodem k zásahu do shromažďovacího práva, avšak pouze tehdy, když „konkrétní okolnosti případu budou svědčit o jeho užívání v nepřípustném, genocidním významu“. Podobně mělo být podle NSS postupováno v případě požadavku neprovolávání hesla.

From the river to the sea

Anglický slogan „From the river to the sea Palestine will be free“, tedy „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“, je rozšířenou verzí původní arabské rýmovačky „min an-nahr ilá l-bahr“ (من النهر إلى البحر), tedy „od řeky k moři“. Míněna je řeka Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Stát Izrael.

Provolání, které Arabové používají od 60. let 20. století, naznačuje, že mezi Jordánem a Středozemním mořem má být pouze svobodná Palestina, nikoliv Izrael. Je proto vnímáno jako výzva k likvidaci celé země a jejích židovských obyvatel. Zároveň je v protikladu k variantě tzv. dvoustátního řešení Izraele a Palestiny vedle sebe, za kterou se staví Palestinská samospráva, nikoliv ale hnutí Hamás, jež usiluje o zničení židovského státu.

Stovky lidí přišly protestovat proti postoji vlády k izraelským útokům v Gaze

Domácí

Výběr článků

Načítám