Hlavní obsah

Kvůli dolu Turów pohlídají lidem na Liberecku statiku domů speciální přístroje

Speciální zařízení začnou sledovat pohyb v budovách, které stojí poblíž polského hnědouhelného dolu Turów. Do domů na české straně v blízkosti dolu si je nechají instalovat místní lidé i obce, obávají se totiž, že by mohl mít na jejich domovy vliv pohyb podloží, který s těžbou v dole souvisí.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Hnědouhelný důl Turów ležící u polsko-českých hranic.

Článek

Podobná měření už nějaký čas provádějí na domech poblíž dolu v Německu a hlídají se také stavby v Polsku.

„Na myšlenku nás přivedl žitavský primátor, kde si pohyb domů nechávají monitorovat. Některé domy tam totiž začínají praskat. A také v Bogatyni mají podobnou zkušenost,“ uvedl starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný (SDH Heřmanice), který problém probíral se zástupci obcí Polska a Německa při zasedání bezpečnostní rady tzv. malého trojúhelníku, kam spadá Hrádecko, Bogatynia a Žitava a rovněž Heřmanice. Stříbrný je jedním z iniciátorů pořízení měřicích zařízení i pro české majitele nemovitostí. V Heřmanicích budou přístroje například na místní bytovce nebo kulturním domě.

Data poslouží při sporech jako důkaz

Pohyb domů budou měřit tříosé sklonoměry, které nakoupí Liberecký kraj a nechá je nainstalovat zájemcům do jejich obydlí. Nyní hledá dodavatele a počítá s tím, že za jejich nákup a další vybavení i dálkové sledování zaplatí 6,6 milionu korun z Fondu Turów.

„Obyvatele v dotčených obcích oslovovaly nejprve jejich starostové a pak jsme možnost sledování nabízeli i my a rozesílali letáky s nabídkou. Připojily se zatím hlavně obce, které si nechají sledovat obecní budovy, v menšině pak místní lidé,“ uvedl Václav Židek (Piráti), krajský radní pro životní prostředí.

Monitorování začne zhruba v říjnu a data budou čidla zachycovat i několikrát za minutu. Kromě případných otřesů mají zaznamenávat například vychýlení domu z pohybu, když se začne naklánět. Data se pak budou porovnávat i s měřeními, která v oblasti provádí Česká geologická služba a Diamo.

„Nikdy se tady nic takového neměřilo. Už v minulosti se objevovaly na domech praskliny a lidé je spojovali s důlními pracemi, ale Poláci vždy odmítali, že je problém vyvolaný činností v dole. Nicméně za poškozené domy těžbou v Polsku lidé odškodné dostali. Data z monitoringu tak poslouží nyní i u nás jako možný důkazní materiál,“ uvedl Židek.

Těsnicí stěna u dolu Turów funguje, v Česku to ale příliš poznat není

Domácí

Čidla si nechá na svůj dům nainstalovat i Iva Červená z Václavic, která okusila na svém domě působení pohybů už při povodních v roce 2010. Tehdy jí při pohybech půdy na stavení praskal bonský šindel.

„Uvidíme, zda má těžba nějaký vliv na dům. Budeme mít alespoň informace, já se připojila, i když vím, že podmínky pro instalaci některé lidi odradily,“ poznamenala Červená. Podle ní lidem vadí, že musí být sklonoměr zapsaný v katastru jako věcné břemeno, a to je odrazuje.

Nyní se připojilo osmnáct soukromých stavení a další patřící obcím v Heřmanicích, Václavicích, Uhelné či Hrádku nad Nisou. Přidat se mohou zájemci o sklonoměr i později. „Třeba změní názor, až uvidí, jak to vypadá v praxi,“ doufá Židek.

Měření bude dlouhodobé, třeba i desítky let. Nicméně první údaje budou známé už po instalaci zařízení, která má být hotová do října.

Z Fondu Turów, který vznikl na základě česko-polské dohody na podporu projektů na řešení dopadů těžby v dole, už bylo podpořeno několik projektů. Například výstavba vodojemů či vodovodů pro zajištění dostatku pitné vody anebo na projekty výsadby pro zadržení vody v kraji a další. Celkem je nyní na účtu přibližně 881 milionů korun.

Výběr článků

Načítám