Hlavní obsah

KVÍZ: Umělci v české a československé politice

Politické angažování známých tváří včetně umělců není novinkou. Někteří tak činí z idealismu, jiní zcela pragmaticky a zištně. Připomeňte si v našem kvízu některé umělce, jimž politika nějakým způsobem vstoupila do života.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek
1. Na balkoně Melantrichu na Václavském náměstí se 4. prosince 1989 sešli Karel Gott a Karel Kryl, aby společně zazpívali před zaplněným náměstím českou státní hymnu. Který z nich si záhy tento okamžik vyčítal?
Foto: Libor Hajský, ČTK
2. V období první republiky nebylo politické angažování umělců nijak neobvyklé. Básník a spisovatel Viktor Dyk byl mužem mnoha zájmů a profesí a určitou část života byl i politicky aktivní. K jakému -ismu v závěru svého života tíhl?
Foto: Miloš Ruml, ČTK
3. Do politiky po druhé světové válce krátce nahlédl i jeden z výrazných básníků. Kdo byl za KSČ v letech 1945 až do voleb v roce 1946 poslancem Prozatímního Národního shromáždění?
4. Navzdory tvrzení, že nelze vstoupit dvakrát do téže řeky, vyslali voliči herce a režiséra Tomáše Töpfera do Senátu dvakrát. Pokaždé však v jiném volebním obvodu. O které obvody se jednalo?
Foto: Petr Horník, Právo
5. Martin Stropnický má zkušenosti z postů ministra obrany, zahraničí i kultury. Vedle toho působil na několika diplomatických misích jako velvyslanec. Vedle herectví se v minulosti věnoval i hudbě. Na jakém „postu“?
6. Skladatel a výtvarník Vladimír Franz kandidoval v roce 2013 na prezidenta. Kolik hlasů v prvním kole voleb získal?
Foto: Milan Malíček, Právo
7. V letech 2006 a 2007 zastávalo post ministra kultury hned několik osobností z umělecké branže. O koho se jednalo a v jakém pořadí se v čele ministerstva vystřídali?
8. Muž mnoha profesí Břetislav Rychlík, který byl letos zvolen do Senátu, si před časem zahrál sám sebe v seriálu České televize Dobré ráno, Brno. Co pro něj bylo v seriálu typické?
Foto: Václav Šálek, ČTK
9. V politice se po listopadu 1989 objevilo i mnoho hudebníků. Jeden z níže uvedených sice kandidoval, v parlamentu však nezasedl. Kdo to byl?
10. Vítězslav Jandák vystřídal v rámci politické angažovanosti několik stran. Dokážete spočítat či odhadnout, kolika politických stran byl členem, případně za ně kandidoval ve volbách?
Foto: Milan Malíček, Novinky

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Kde domov můj? Znáte naše kraje?

Domácí

KVÍZ: Poznáte prezidenty podle jejich projevů?

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám