Hlavní obsah

Kupka se bojí problémů v systému eTurista. Vyvíjet ho má stejná firma jako systémy ke stavebnímu řízení

Dodavatelem informačního systému eTurista bude firma InQool, která měla na starosti Informační systém stavebního řízení (ISSŘ), s nímž byly problémy od spuštění. Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) tvrdí, že firma vyhrála výběrové řízení, s čímž nešlo nic udělat. Situace však znepokojuje ministra dopravy Martina Kupku (ODS).

Foto: Petr Horník, Novinky

Ministr dopravy Martin Kupka

Článek

„Proběhla standardní veřejná zakázka. Uchazeč splnil její veškeré parametry . Podal nejvýhodnější nabídku, splnil kvalifikační kritéria. Nemáme manévrovací prostor, abychom zohlednili nějaké zkušenosti z minula,“ řekl Novinkám k zakázce nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN), který resort zdědil po svém předchůdci Ivanu Bartošovi (Piráti).

„Zakázka bude pod velmi dobrým a důkladným monitoringem,“ zdůraznil Kulhánek.

Zakázka k systému eTurista byla vypsaná na 50 milionů korun, oznámení o zadávání veřejného řízení bylo zveřejněno na konci července. Lhůta pro podání nabídek skončila v polovině září.

Vláda schválila povinnou registraci ubytovacích zařízení v systému eTurista

Ekonomika

Řízení, do kterého se přihlásily tři firmy, vyhrála InQool, která stojí za Informačními systémy digitálního stavebního řízení. Kvůli problémům, které stavební řízení provázejí, se nakonec vláda rozhodla ve vývoji systému nepokračovat.

Bývalý ministr pro místní rozvoj Bartoš zdůraznil, že do výběrového řízení nijak nezasáhl. „Jak ministr, tak náměstci či výběrová komise musejí postupovat striktně podle zákona, tedy nemohou libovolně vyřazovat firmy, ale držet se legislativy a principu, že zakázku získá ta firma, která nejlépe naplní dané podmínky a kritéria,“ uvedl pro Novinky.

Zdůraznil, že InQool dlouhodobě dodává jak pro řadu veřejných institucí, tak pro kraje či další ministerstva.

Novinky požádaly o komentář i samotnou firmu InQool, ta ale dosud nereagovala.

Kupka: Nenaplňuje mě to jistotou

Ministra dopravy Martina Kupku (ODS), který měl digitalizaci stavebního řízení po odvolání Bartoše několik týdnů na starosti, situace znepokojila. „Nenaplňuje mě to rozhodně jistotou, že ta zakázka bude dobře zvládnutá,“ řekl Novinkám.

„Nechci o tom spekulovat, nevím, jak zadávací řízení probíhalo. Ale máme nepříjemnou zkušenost s předchozími zadávacími řízeními ještě za předchozího vedení ministerstva pro místní rozvoj. Práce společnosti InQool vykazuje v případě systémů digitálního stavebního řízení vážné problémy, o kterých ví celá republika,“ dodal.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který byl také pověřen, aby s digitalizací Bartošovi pomáhal, věří, že se problémy jako s DSŘ opakovat nebudou. Podobně k věci přistoupil i jeho nástupce v čele KDU-ČSL, ministr zemědělství Marek Výborný. „Pohybujeme se v právním řádu. Předpokládám, že to bylo standardně a řádně vysoutěženo,“ podotkl.

Systém eTurista má podle ministerstva práce snížit administrativní zátěž podnikatelů, především má být však nástrojem pro správu a výběr místního poplatku z pobytu.

Má pomoci také zajistit aktuální statistická data pro řízení, plánování a rozvoj cestovního ruchu. Prostřednictvím systému by měl ubytovatel plnit evidenční povinnosti a oznamovat cizinecké policii ubytování cizince. Registrovat se v něm mají i hostitelé, kteří poskytují krátkodobé ubytování přes internet.

Havlíček: Je to panoptikum

Fakt, že systém má na starosti firma InQool, se nelíbí místopředsedovi ANO Karlu Havlíčkovi. Viní z toho však ještě Bartoše, který z vlády odešel ke konci září. „Je to panoptikum a potvrzení toho, že Piráti si zprivatizovali ministerstvo pro místní rozvoj a dělali si tam, co chtěli. To, že to opět dělá firma, která nejenže nezvládla DSŘ, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) jim navíc kvůli netransparentnosti výběru vystavil stopku, je známka, že už ztratili veškeré zábrany,“ řekl Novinkám.

Ředitel společnosti InQool Tibor Szabó Novinkám sdělil, že o žádných obavách členů vlády neví, tudíž na ně společnost nemůže reagovat. „Společnost InQool je v projektu ISSŘ od počátku v pozici technologického dodavatele pracujícího podle přesného zadání v rámci zadavatelem definované architektury, na jejíž tvorbě jsme se nepodíleli. Přesně jsme plnili a plníme harmonogram projektu, v jehož průběhu byly naše práce zadavatelem vždy akceptovány bez výhrad,“ sdělil Právu.

InQool je dodavatelem jedné části systému stavebního řízení pro úředníky. Zakázku ale několikrát napadl ÚOHS, který na jaře následně vydal zákaz plnění smlouvy. V září tak byl vybrán nový dodavatel na vývoj další části systému. Zakázku vyhrála společnost Servodata, pro kterou je InQool subdodavatelem.

Se systémem mají pracovníci na stavebních úřadech a dotčených orgánech problémy od jeho spuštění 1. července. Podle uživatelů mu chybějí některé základní funkce. Úředníci navíc nebyli řádně proškoleni, jak systém využívat v ostrém provozu. Podle analýzy ministerstev systém neplnil některé zákonem dané povinnosti. Vláda proto rozhodla, že v jeho dalším vývoji nebude pokračovat, a nechala vypsat novou zakázku na zřízení kompletního systému digitalizovaného stavebního řízení.

Ještě v horším stavu, než se myslelo. Digitalizace stavebního řízení musí začít znovu

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám