Hlavní obsah

Kuchařky, školníci i školní psychologové si polepší jen o pět procent, řekl Bek

Platy provozních zaměstnanců škol, jako jsou kuchařky, školníci, uklízečky, účetní, hospodářky či správci IT, porostou o pět procent. Totéž platí i pro asistenty učitele, vychovatelky, školní psychology a speciální pedagogy. Novinkám to ve středu řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

„Jednání ještě nejsou u konce, ale už teď je jasné, že ve všech resortech bude základní navýšení platových prostředků o pět procent. U učitelů bude sedmiprocentní, což vyplývá ze zákonných závazků. Paralelně probíhá diskuse, jakým způsobem navýšit platové tarify. Není ještě u konce,“ uvedl ministr.

Původně se hovořilo o tom, že růst platů ve veřejné správě by se měl pohybovat mezi pěti a osmi procenty. Nakonec byla zvolena spodní hranice a odbory nehýří nadšením.

Sedmiprocentní navýšení objemu peněz na platy učitelů podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka odpovídá zákonu, podle nějž mají mít v příštím roce učitelé průměrný plat na úrovni 130 procent průměrné mzdy z roku 2023. Ta loni činila kolem 43 341 korun, takže učitelé by měli do budoucna v průměru pobírat 56 343 hrubého.

Návrh rozpočtu neplní vládní sliby školám

Domácí

Jistotou je ale jen tarif, který dělá v průměru zhruba tři čtvrtiny platu. Pohyblivé složky mzdy mohou ředitelé rozdělovat jiným zaměstnancům, což dělají, protože kvůli nízkým mzdám nepedagogických pracovníků a chabému ohodnocení ostatních pedagogů si tyto zaměstnance jen těžko mohou udržet či sehnat nové. Loni byl průměrný plat učitelů 49 867 korun.

„Pokud se učitelům zvýší platový objem o sedm procent, vystačí to na růst jejich tarifů o deset procent. Na tom se shodneme a zatím nikdo neřekl, že by to bylo jinak,“ řekl Novinkám Dobšík. Podle něj to odpovídá přírůstku rozpočtu o necelých deset miliard, s čímž kalkulovalo ministerstvo financí od začátku.

Bek: Potřeby ve školství uspokojeny

„Deset procent u tarifů jsme požadovali i pro ostatní pracovníky škol. Původně se hovořilo o výrazném posílení mezd u provozních zaměstnanců. A pokud se celkový objem zvýší jen o pět procent, lidé to určitě nebudou vnímat jako naplněné očekávání. Dostanou přidáno řádově něco přes tisíc korun. Jinak to mohlo být i přes dva tisíce,“ uvedl Dobšík.

Podle jeho odhadů bude možné kuchařkám či školníkům navýšit tarify maximálně o sedm procent. „Ředitelé je zase budou muset doplácet z balíku, který je určen i pro učitele,“ dodal.

Poznamenal, že podpůrných pedagogických pozic je kolem 45 tisíc a v prvním pololetí měly v průměru plat zhruba 33 200 korun. Nepedagogických pracovníků je kolem 67 tisíc s průměrnou mzdou necelých 27 tisíc.

Školy mají málo psychologů, ministerstvo žádá další finance

Věda a školy

Bek poznamenal, že do vývoje jednání o rozpočtu vstoupí ještě diskuze o kompenzaci škod po povodních.

Podle něj se však dosavadní návrh ministerstva financí k rozpočtu pro školství posunul. Naposledy zveřejněný návrh uváděl, že by školství mělo dostat 287 miliard, tedy o asi 16 miliard více proti letošku.

„Blížíme se ke stavu, který z mého pohledu je uspokojením potřebných nákladů, které ve školství máme,“ uvedl Bek.

Dosud zveřejněné částky však neuspokojují odbory, ředitele škol ani reprezentaci univerzit.

Výuku kvůli povodním mění či omezuje přes 130 škol v Česku

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám