Hlavní obsah

Kuba chce vládnout kraji jen se třemi náměstky. Dobírá si vládu

České Budějovice

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) povládne po vítězných volbách v Jihočeském kraji jen se třemi náměstky, což je nejméně v historii. Jejich počet se tak sníží na polovinu a kraj ušetří ročně i s odvody téměř pět milionů korun. Větší počet placených pozic v krajích, městech i ve vládě je podle Kuby daní za široké koalice, ale také společné kandidátky. Každé uskupení chce mít ve vládě svého zástupce.

Foto: Pavel Orholz

ODS slavila na jihu Čech vítězné volby.

Článek

Kuba si po vítězných krajských volbách dobírá také vládu kvůli ministrovi pro legislativu, který končí po odchodu Pirátů.

„Když po všech chceme, aby se chovali zodpovědně, musíme jim jít příkladem. Lidé nám musí věřit, že to myslíme vážně. Samozřejmě že některé pozice vznikají kvůli kompromisům mezi větším počtem uskupení. Například nyní se někdo tváří, že už nepotřebujeme ministra pro legislativu, když odešli Piráti, ale všichni vědí, že jsme ho nepotřebovali nikdy,“ sdělil Novinkám Kuba.

ODS neví, co s Kubou

Domácí

Podle něho tři uvolnění, placení náměstci budou na kraj stačit. Náměstkem by měl být znovu Tomáš Hajdušek, který má na starosti především finance a ekonomiku, nebo Lucie Kozlová, která má v gesci sociální oblast. Novým náměstkem pak bude starosta Trhových Svin David Štojdl. Ten by měl mít na starosti školství, sport, životní prostředí nebo zemědělství. „Jednotlivé resorty po končících náměstcích si rozdělíme mezi sebe. Já si například vezmu dopravu, kterou jsem se zabýval už nyní, ačkoliv nebyla v mojí gesci. Jsem si jistý, že to zvládneme,“ konstatoval Kuba.

ODS vyhrála v Jihočeském kraji volby se 47, 5 procenta a v 55členém zastupitelstvu má pohodlnou většinu 34 zástupců. V dosavadní koalici byla s uskupením TOP 09 a KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy, SOCDEM a Jihočechy 2012. Tito koaliční partneři ale ve volbách neuspěli. Opozici ODS bude v Jihočeském kraji dělat ANO a Stačilo!.

Hejtman Kuba: Politika „Antibabiš“ je nesmysl

Volby

Výběr článků

Načítám