Hlavní obsah

Krize s pediatry vygradovala v Aši. Spor s pojišťovnami může skončit u soudu

Kritický nedostatek pediatrů doléhá na odlehlé regiony. Problém vygradoval v Aši, kde se lékaře nedaří přilákat i přes štědré finanční nabídky. Místní tak musí děti vozit do desítek kilometrů vzdáleného Chebu. To radí rodičům i ministerstvo zdravotnictví, u kterého si vedení města na situaci stěžovalo. Zdravotní pojišťovny namítají, že se do regionu nikdo nehlásí. Místní politici oponují, že je jejich povinnost péči zajistit. Chtějí předat spor soudům.

Foto: Envato Elements

Lékař kontroluje ústní dutinu pacienta.

Článek

„V Aši je asi 690 dětí, které nejsou registrovány u pediatra. Ne, že ho nemají v dojezdové vzdálenosti, nemají ho vůbec. Situace se zhoršuje a máme obavu, že se to bude zhoršovat dál,“ řekl Novinkám a Právu starosta nejzápadnějšího českého města Vítězslav Kokoř (ANO).

Vedení třináctitisícové Aše se proto obrátilo na ombudsmana i ministerstvo zdravotnictví s žádostí, aby prošetřili činnost zdravotních pojišťoven. Ty mají ze zákona povinnost zajistit místě a časově dostupnou péči.

Dopad nedostatku pediatrů: K dospělým praktikům přechází 14letí stále častěji

Domácí

Ke kontrole ale ministerstvo nevidí důvod.

„Příčinou nedostupnosti této péče je totiž zejména prokázaná skutečnost, že se do vyhlášených výběrových řízení na poskytovatele zdravotních služeb v uvedené odbornosti přes nabízení bonifikační programy zdravotních pojišťoven, Krajského úřadu Karlovarského kraje, města Aš a připravená úhradová ujednání zdravotních pojišťoven nejméně za poslední dva roky nikdo nepřihlásil,“ píše v odpovědi zastupitelům ředitel odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Jan Zapletal.

Situace podle něj zatím nemá jiné řešení, než dojíždět například do Chebu, který je vzdálen asi půl hodiny cesty. Legislativně je to v normě. Podle vyhlášky musí mít lidé všeobecného praktického lékaře nebo dětského praktika nanejvýš 35 minut daleko.

„Cheb ale nikoho nebere,“ oponuje starosta. Při chebské nemocnici podle něj vznikla ambulance s pediatrem, ale nejde o dlouhodobé řešení.

„Ať rozhodne soud“

Vedení města chce, aby soud vyjasnil, co přesně znamená, že mají pojišťovny zajistit dostupnost péče. Podle místních se nelze odvolávat na to, že je lokalita pro lékaře neatraktivní, a tím pádem tam lékař pro lidi nebude. Pojišťovny naopak zdůrazňují, že dělají maximum.

„Čekáme na odpověď ombudsmana, a pak dáme celou záležitost ke správnímu soudu, aby vznikl nějaký precedens,“ vysvětlil starosta Kokoř.

Například Všeobecná zdravotní pojišťovna za poslední tři roky vypsala 12 výběrových řízení na uzavření smlouvy s pediatrem. „Všechna dopadla neúspěšně, přestože VZP v této oblasti nově příchozímu lékaři nabízí ke smlouvě také finanční bonus ve výši několika set tisíc korun,“ přiblížila mluvčí Viktorie Plívová.

Nadějí je podle ní rozjednané řízení, které by mělo skončit v září. Děti bez praktika se snaží registrovat u lékařů v okolních obcích, byť to pro rodiče nemusí být komfortní.

Naproti tomu třeba na Šluknovsku v Ústeckém kraji se daří situaci řešit. V Mikulášovicích žádného dětského praktika dlouhodobě nemají, místní si na to zvykli a rodičům se daří registrovat děti v jiných městech. „Část jezdí do Rumburka a část do Vilémovic,“ přiblížil starosta Aleš Jandus (nez.). Podobně v nedalekých Dolních Poustevnách na Šluknovsku. Dvakrát týdně tam dojíždí pediatr z rumburské nemocnice a zbylé dny vykryje místní zdravotní sestra.

Problém Aše ale není ojedinělý. Nastupující generace mladých pediatrů nezvládá pokrýt počty těch, kteří odchází do penze. Přetlak je velký. Podle Sdružení praktických dětských lékařů není v republice registrováno u praktika kolem 200 tisíc dětí, které by měly absolvovat pravidelné prohlídky, ale i očkování.

Praktikům dochází trpělivost. Mladé lékaře se nedaří udržet v terénu

Domácí

Výběr článků

Načítám