Hlavní obsah

Kritická situace ve Vřesině u Ostravy: Rozvodněný potok, zatopené domy a mrtvé srny

Zaplavené domy a zahrady, uzavřená silnice a tramvajová trať, ale i utonulé srny a vyděšená domácí zvířata. Taková situace byla v sobotu před polednem ve Vřesině u Ostravy, kde se vylil z břehů místní potok Porubka. Pod vodou je i fotbalové hřiště a areál myslivců.

Kritická situace ve Vřesině u OstravyVideo: Aleš Honus, Novinky

Článek

„Aktuálně hasiči uzavírají cestu, je to zatopené na několika místech. Viděli jsme, jak evakuují ze stájí koně, viděli jsme i utopené srnky na polích. Zatopené je i hřiště, přitom to bylo nedávno spravené. Je tam nově zrekonstruovaná budova s restaurací i prostory pro fotbalisty,“ řekla Novinkám Hana Zajacová z Vřesiny.

Podle starosty obce Petra Řeháčka (nez.) byl nástup velké vody extrémně rychlý. „Ještě včera večer jsme byli v klidu. Ve čtyři ráno pak začaly chodit zprávy, že jsme v prvním stupni a během hodinky už šlo u třetí stupeň a voda se začala rozlívat. Ten nástup byl hodně intenzivní,“ řekl starosta.

Evakuováno bylo podle něj šest lidí, zatopených je podle starosty asi deset domů, pod vodou jsou ale desítky zahrad, zahradní domky a chaty, lidé mají vodu ve sklepech.

„Evakuovaní občané našli útočiště u svých rodin. Pokud by se situace zhoršovala, máme nabídku z místního penzionu na ubytování dvanácti lidí a máme pro tento účel nachystány i obecní prostory. Věřím ale, že situace už se zhoršovat nebude. Hasiči stačili vykopat strouhu a svedli vodu ze zatopené části do vodního toku, takto se podařila zachránit celá pravá strana obce ve směru na Dolní Lhotu,“ dodal starosta.

Kromě zázemí hřiště je podle něj zatopen také nedaleký myslivecký areál. „Věříme ale, že škody na obecním majetku nebudou moc vysoké. Veškerou techniku z areálu hřiště, například sekačky, jsme stačili ráno odvézt,“ dodal.

Jedna katastrofa za život stačí, zní z Lichnova a Zátoru, kde povodeň už zabíjela

Domácí

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám