Hlavní obsah

Krejčí jako šéf Cermatu končí

Aktualizováno

Miroslav Krejčí se rozhodl skončit na pozici ředitele organizace Cermat. Ve čtvrtek to oznámil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Řízení Cermatu převezme od listopadu zástupkyně Krejčího Barbora Rosůlková. Krejčí bude v Cermatu i na ministerstvu školství dále působit.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Miroslav Krejčí poskytl 5. října 2022 rozhovor pro deník Právo.

Článek

Projekt elektronických přijímaček na střední školy (DiPSy) byl podle Krejčího „enormně náročný“ a není podle svých slov nakloněn tomu, aby v podobném režimu pracoval v dalších měsících. „Potřeboval bych se dostat do režimu, kdy budu pracovat osm hodin denně, a ne 16. To byl jeden z důvodů, proč jsem se dostal do tohoto stavu,“ popsal.

„Kladu velké nároky na sebe i na zaměstnance a někteří nejsou schopni v tomto režimu pracovat,“ připustil neshody s některými zaměstnanci.

Bek mu za jeho práci poděkoval a těší se na další spolupráci.

„Musím říci, že je zřejmé, že v Cermatu panují rozdílné pohledy na firemní kulturu. V úterý jsem byl informován panem ředitelem o vývoji personální situace v Cermatu. Informoval mě, že někteří vedoucí pracovníci podali výpovědi a pan ředitel mi navrhl jako východisko z té situace svoji rezignaci,“ uvedl Bek.

Podle něj je nejdůležitější zajistit hladký průběh elektronických přijímaček. Kvůli sporům s ředitelem už podali výpověď čtyři vedoucí pracovníci a další jimi hrozili.

„Pro mě to osobně není lehká situace, protože pana ředitele považuji za klíčového spolupracovníka. Mám s ním zkušenost od svého nástupu do funkce ministra školství, kdy jsem dal pokyn k přípravě elektronického přijímacího řízení a stál jsem za ním i tehdy, když mě někteří zástupci médií vyzývali k jeho odvolání kvůli jednodennímu zpoždění systému DiPSy,“ odkázal Bek na elektronickou platformu přijímacího řízení, kterou vyvinul Krejčí s několika externisty.

Hlavní architekt registrů na ministerstvu

„Stál bych za ním i teď, kdyby mi sám nenabídl svou rezignaci. Je mimořádně orientovaný na výkon a loajální a zodpovědný vůči svěřené agendě. To mám za poměrně vzácné vlastnosti ve státní správě. Ale vzhledem k situaci na Cermatu jsem se rozhodl, že jeho rezignaci přijmu. Máme před sebou žhavou fázi přípravy přijímaček a žádná personální destabilizace není žádoucí,“ připustil.

Krejčí však v úřadu zůstává a bude nadále opečovávat systém DiPSy. Kromě toho mu Bek zajistil pozici na ministerstvu školství.

„Převezme pozici hlavního architekta informačních resortních systémů. Považuji za důležité, abychom jeho odbornost a kapacitu využili pro vývoj klíčových informačních systémů a jejich integraci. Jde hlavně o registry žáků, studentů, učitelů. Musíme pokročit v digitalizaci resortu a zde pokládám spolupráci s panem Krejčím za zcela zásadní,“ uvedl ministr.

Šéf Cermatu: Ještě čekáme kybernetický útok, ale už žádný punk

Věda a školy

Krejčí sdělil, že svou rezignaci zvažoval už několik let. „Ten den D začal přicházet okamžikem, kdy jsem předal DiPSy a úspěšně byl projekt elektronických přihlášek ukončen. Bohužel pro mě tehdy ještě nebylo možné z pozice ředitele odstoupit, protože DiPSy ještě potřebovalo vyřešit spoustu problematiky, aby mohlo všechno řádně fungovat i příští rok. Ta práce byla odvedena, takže mohu s čistým štítem předat žezlo následovníkovi,“ ubezpečil.

Zůstává tatínkem DiPSy

„Snažil jsem se Cermat posunout dalšími projekty na jiný level, než na kterém fungoval v minulých letech. Jednak díky tomu, že někteří z klíčových zaměstnanců nebyli schopni přejít na jiný režim práce a že nemáme rozpočet na to, abychom přijali nové kvalitní lidi. Tak jsem se rozhodl, že než abych se s Cermatem vrátil do předchozího režimu, odstoupím a budu se věnovat jiným výzvám,“ dodal.

Ujistil, že nadále zůstává „tatínkem“ DiPSy a nikdo se podle něj nemusí bát, že by nastaly se systémem problémy.

V Cermatu se zhádali. Musí zasáhnout ministerstvo

Domácí

Související články

KVÍZ: Zvládli byste maturitu z češtiny?

Školní rok skončil, v naší rubrice ale ještě úplně ne… Různá zákoutí češtiny mohou zaskočit i jedince, který je přesvědčen, že mateřštinu dokonale ovládá....

Výběr článků

Načítám