Článek
K obědu měli soutěžící připravit menu z králičího masa v hlavním chodu a mléčný dezert. Suroviny nesměly stát více než 34 korun.
„Jsme nadšení, překvapení a moc šťastní. Celé menu jsme zkoušeli hned několikrát. Pokaždé to dopadne trošku jinak, ale snažili jsme se, aby to chutnalo dobře,“ uvedli kuchaři z otrokovické základní školy. Do soutěže se pravděpodobně přihlásí i příští rok.
KOMENTÁŘ DNE:
Lyžařské Nagano - Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>
Druhé nejlepší menu připravila jídelna základní a mateřské školy Velký Beranov a třetí kuchaři jídelny Střední průmyslové školy dopravní z Plzně.
„Hodnotili jsme vzhled, kvalitu zpracování, nutriční věci. V celkovém hodnocení hrála roli také prezentace menu a samozřejmě to nejdůležitější - chuť. Pak určitě celé menu. Pokrm musí celkově fungovat i v jídelně a musí být vyvážený,“ uvedl Petr Stádník, jeden z porotců šéfkuchař Makro Akademie.
Úroveň školních jídelen se zlepšuje
Členka poroty a metodička školního stravování v Brně Anna Packová tvrdí, že většina školních jídelen kvalitu stravy zlepšuje. Úroveň školní jídelny podle ní závisí nejen na personálu, ale i na strávnících.
„Pokud do některé školy chodí především strávníci, kteří milují klasickou českou kuchyni, a paní kuchařka tam vystoupí s originálními kreacemi, tak narazí. A nebude se strávníky bojovat dlouho, protože pro ni je prioritou, aby se děti najedly,“ uvedla Packová, bojovnice proti jídelním automatům.
„Automaty v základních školách nemají své místo. Nabízený sortiment je tolik lákavý, že dětem nemůžeme zazlívat, že ho volí. A samozřejmě, když si zvolí nějaký slazený nápoj a brambůrky, tak nebudou mít v poledne chuť na špenátovou polévku a králíka na zelenině,“ dodala.