Hlavní obsah

Král rybníků děsí obyvatele Lužnice. Někteří narychlo opouštějí své domovy

Největší rybník v České republice - Rožmberk - se v úterý dopoledne naplnil a začal přetékat bezpečnostním přelivem. Voda z něj zaplavila okolní louky a začala stoupat hladina řeky Lužnice. Někteří obyvatelé stejnojmenné obce, která leží přímo pod Rožmberkem, začali ze strachu opouštět své domovy.

Rožmberk přetéká bezpečnostním přelivemVideo: Lucie Kándlová, Novinky

Článek

Ulice, která vede obcí Lužnice směrem k mlýnu podél řeky, vypadala v úterý jako město duchů. Většina domů je opuštěná, u dveří či oken od sklepů jsou pytle s pískem.

„Támhle jsou pryč, támhle taky, s těmi jsem mluvil včera a prý mají stavení někde na kopci, tak tam jdou,“ popisoval situaci v úterý po poledni Pavel Bronec, který v Lužnici staví vodní elektrárnu. Firma tu musela práce přerušit a Pavel Bronec narychlo odvážel pracovní stroje.

Foto: Lucie Kándlová, Novinky

Lidé mají obavy z vody, domovy raději opouštějí.

Rodina Bártova žije v domě přímo u řeky Lužnice. Stoupající voda jim nahání strach, v roce 2002 museli kvůli povodním původní dům zbourat a postavit si nový. „Manželka s dětmi i se psem se přestěhovali ke tchyni do Lomnice nad Lužnicí, já tu zůstávám, protože jako místní hasič mám pohotovost,“ řekl pan Bárta.

Vakcíny proti žloutence by mohly být pro obyvatele zaplavených území zdarma

Domácí

Podle starostky Lužnice Terezy Širhalové bude ale trvat hodiny, než se voda z Rožmberku dostane do obce, odhaduje to buď na úterní noc, či středu.

Lidé z obce chodí řeku sledovat na most k místnímu kempu. Ten je zavřený, dveře chrání pytle s pískem. Na babetě sem přijel i pan Hrkal. „Bydlím tady 70 let. Pamatuju, že Rožmberk vyskočil nahoru několikrát. My sušili na loukách seno, spláchla nám to voda. Tak my tady jsme na vodu zvyklí, ale to víte, nikdy nevíte, co ta voda udělá. Teď to vypadá ještě dobře, uvidíme, co bude ve středu, protože voda z Rožmberku sem chvíli poteče,“ řekl Karel Hrkal z Lužnice.

Foto: Lucie Kándlová, Novinky

Karel Hrkal jezdí kolem řeky Lužnice na babetě.

Do krále rybníků přiteklo za poslední dny více vody, než odtéká. „V úterý nám začala voda z Rožmberku neřízeně, byť bezpečně přetékat bezpečnostním přelivem. Všechny obce pod hrází byly upozorněny na to, že tady hrozí záplavy. Říkáme, připravujte se na to, že může dojít k zatopení nemovitostí,“ řekl Josef Malecha z Rybářství Třeboň.

Foto: Lucie Kándlová, Novinky

Hráz rybníku Rožmberk je uzavřená.

Hráz rybníku Rožmberk je uzavřená, dopoledne ji hlídali policisté. Lidé by na ni neměli chodit, je to nebezpečné. Kvůli povodňové situaci odsouvají rybáři také podzimní výlovy, které obvykle začínají v září. Termíny výlovů upřesní, škody na rybách, které voda odplavila, zatím nedokážou odhadnout. Desátého října se má lovit právě Rožmberk.

„Už nyní víme, že žádný slavnostní výlov se konat nebude. Jak to dopadne se samotným výlovem, o tom se budeme ještě bavit,“ dodal Malecha.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Vandal v Písku poškodil protipovodňovou stěnu, hledá ho policie

Krimi

Výběr článků

Načítám