Hlavní obsah

Kopečný: Desítky tisíc granátů jsou už v běhu. Musíme ukázat partnerům, že to funguje

Ukrajina bránící se ruské agresi bude od června díky české muniční iniciativě a zaangažovaným spojencům dostávat vysoké desítky tisíc kusů velkorážové munice měsíčně. Už jsou prý na cestě na místo určení. Novinkám to během své mise na Ukrajině řekl český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný

Článek

Podle něj bude potřeba ukázat úspěchy iniciativy sponzorům a dohodnout další pokračování dodávek. Měsíčně by Ukrajině potřebovala na vyrovnání poměrů na frontě 200 tisíc kusů dělostřeleckých granátů.

„Doposud jsme posílali významné množství velkorážové munice každý měsíc díky tomu, že nizozemská a dánská vláda to u našich firem kontrahovala,“ přiblížil Kopečný.

„Od června to zněkolikanásobíme a budeme posílat ve vysokých desítkách tisíc kusů velkorážové munice každý měsíc,“ dodal během své cesty na Ukrajinu.

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, Kreml je zmatený

Evropa

Jejím cílem bylo jednat s městy, firmami a institucemi o případné další pomoci, předání čističky vody v oblasti postižené Rusy odpálené přehrady Nová Kachovka na jihovýchodě Ukrajiny či zhlédnutí již dodaných a využívaných darů, jako třeba lékařské vybavení či evakuační autobusy.

První dodávka pro Ukrajinu tolik potřebné dělostřelecké munice ráže 152 a 155 mm je dle Kopečného „již v běhu a na cestě na místo určení“.

Slíbeno půl milionu munice

Aktuálně jsou v rámci české iniciativy přislíbeny finance na půl milionu kusů munice, kterou české zbrojovky sehnaly po světě. Zájem zapojit se deklarovalo 20 zemí, pět z nich již zaplatilo, a to Německo, Nizozemsko, Dánsko, Portugalsko a Kanada.

Onen půl milion dle českého zmocněnce a bývalého náměstka ministerstva obrany pomůže Ukrajině vykrýt potřebu na několik málo měsíců. Ukrajina nicméně dostává munici i od USA, případně si ji nakupuje sama.

Tím, že nejsme sami, kdo tu velkorážovou munici posílá, tak se to rozprostře na víc měsíců, než kdybychom to dělali sami.

„Tím, že nejsme sami, kdo tu velkorážovou munici posílá, například USA, které uvolnilo velký finanční balík, za nějž se už nakoupilo relativně významné množství munice, tak se to rozprostře na víc měsíců, než kdybychom to dělali sami,“ vysvětlil Kopečný.

Pro vyrovnání poměrů na frontě, kde má Rusko co do počtu munice převahu, by Ukrajina potřebovala 200 tisíc kusů měsíčně.

Munice na minimálně dva roky

Identifikováno je ale více než milion, hovoří se o 1,5 milionu kusů velkorážové munice, jen na to zatím nejsou finance. Podle Kopečného by to ale mohlo být ve střednědobém výhledu i více.

„To by abezpečilo Ukrajině na cca dva roky vyrovnání poměru,“ míní zmocněnec.

I nyní proto dle Kopečného bude potřeba přesvědčit další země a ujistit stávající partnery, že má cenu dále pomáhat bránící se Ukrajině.

„To, co nyní budeme velmi potřebovat, tak je ukázat světu a všem těm patnácti sponzorům, kteří se rozhodli podpořit iniciativu, že to funguje, munice dorazila, Ukrajinci jsou spokojení, a že se dohodneme na tom, že to bude pokračovat, abychom v další várce potřebu zafixovali nad další období dopředu,“ předestřel Kopečný.

Česká iniciativa může proměnit situaci na bojišti, řekla na setkání státníků dánská premiérka

Domácí

Výběr článků

Načítám