Hlavní obsah

Kontroly na česko-slovenské hranici končí

Aktualizováno

Kontroly na česko-slovenské hranici, jež byly zavedeny kvůli nelegální migraci, skončí se 4. únorem. Po středečním jednání kabinetu to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hraniční kontroly.

Článek

„Kontroly na slovensko-českých hranicích 4. února končí. Od 5. února tak nebudou stálé hraniční kontroly,“ řekl Rakušan.

I nadále nicméně zůstane v příhraničních oblastech ve směně 70 policistů. „Jde o zvýšený dohled v oblasti blízko oficiálních přechodů, tak i na zelené hranici. Kontrola tedy nebude probíhat přímo na hranici, ale bude probíhat namátkově,“ dodal ministr.

Opatření mělo zabránit nelegálním migrantům, kteří přes Českou republiku přecházeli dále na západ. Ze stovek záchytů denně klesl počet na jednotky.

Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží. Budou ale mírnější

Domácí

„Čísla výrazně klesla. I tak budeme ale pokračovat v tom, že se budeme podílet na kontrole vlaků přímo na slovenské straně, aby došlo k záchytu právě už na straně slovenské,“ řekl Rakušan.

Připomněl také, že v součinnosti s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) připravuje zpřísnění trestů za převaděčství.

Rakušan dále uvedl, že je vláda připravena operativně rozhodnutí měnit. Vyčerpala zatím jen čtyři měsíce z půlroční lhůty, po kterou mohou země schengenského prostoru rozhodnout o dočasných hraničních kontrolách.

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec přijal s potěšením informaci o ukončení kontrol na společných hranicích.

„Od začátku kontinuálně říkám, že účinným krokem proti nelegální migraci je společný postup Evropy. Především společná ochrana vnějších schengenských hranic,“ uvedl Mikulec na sociální síti.

Trvá nadále na zpřísnění návratové politiky a Evropská unie musí podle Mikulce zvýšit tlak na země původu a tranzitu nelegálních migrantů.

„Tyto země, které při návratech a readmisích nespolupracují, by to měly ze strany Evropské unie také pocítit. Nesmíme se bát využívat všechny nástroje, jinak se domnívám, že pokrok v oblasti výkonů návratů bude i nadále nedostatečný a tranzit přes Evropu se tak lehko nezastaví,“ dodal Mikulec.

Od zavedení opatření zkontrolovali policisté podle ministerstva vnitra do 25. ledna přes tři miliony lidí. Při migraci zajistili 9567 osob a vstup neumožnili 2545 z nich. Zadrželi 141 osob podezřelých z převaděčství.

Revoluce ve volbách: Budou jen jeden den

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám