Hlavní obsah

Konečně se vracíme, radují se někteří zaměstnanci Liberty Ostrava. Huť obnovuje výrobu svodidel

Ostrava

Osm měsíců byl Milan Gurecký (45) bez práce. Po 27 letech ji musel kvůli dluhům Liberty Ostrava ze dne na den zkraje roku přerušit. Firma mu nařídila, ať je doma a čeká na zavolání. To přišlo v srpnu a dnes je Gurecký opět v práci, kdy zkrachovalá huť díky Vítkovice Machinery Trade opětovně spouští provoz válcoven plochých výrobků a rourovnu.

Liberty Ostrava rozjíždí výrobu svodidelVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

Z návratu na provoz má Gurecký radost. „Dlouho jsme byli doma, konečně se vracíme,“ řekl s tím, že zpět je od října. „Vedoucí provozu mi volal asi v polovině srpna, že už se to bude pomalu najíždět. Tak abych se vrátil, protože je potřeba udělat nějaké revize, všechno to tady nachystat,“ popsal mistr dělicích linek.

Přiznal, že nejhorší v uplynulých měsících byla nejistota, jestli se vůbec bude mít kam vrátit. Prozradil, že se snažil najít si práci jinde, i když pořád doufal a věřil, že se vrátí do hutě. Několik jeho kolegů ale nevydrželo a odešlo. „Bylo jich ale málo, dalo by se to spočítat, možná jednotky… Všichni taky doufali, že se ještě vrátí zpátky.“

Foto: Pavel Karban

Mistr dělicích linek na závodě 16 v Liberty Ostrava Milan Gurecký

Gurecký nyní čeká, že firma splní, co slíbila, a ti, co v huti zůstali, budou mít práce dostatek. „Teď mi už přišla výplatní páska, i když výplatní termín ještě není. Tak uvidíme, ale věříme, že peníze přijdou,“ poznamenal Gurecký, který doufá, že v podniku, v němž strávil všechen profesní život, vydrží co nejdéle.

Liberty Ostrava prodává majetek

Ekonomika

Opětovně spustit výrobu alespoň v části huti se Liberty Ostrava podařilo díky financování Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries Jaroslava Strnada. Provoz obnovují závody 15 a 16, což je rourovna a válcovny plochých výrobků. Na obou dohromady pracuje 1350 lidí. „Dnes se rozjíždí svodidla, příští týden by se měla znovu rozjet středojemná válcovna a rourovna by se měla rozjet poslední týden v říjnu,“ sdělil výkonný ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý s tím, že provoz na středojemné válcovně, což je závod 14, zase pomáhá zajišťovat polská společnost Donquixote.

Sochory, bramy, svitky

Protože prvovýroba v Liberty Ostrava skončila, musí polotovary huť nakupovat. „Vstup pro rourovnu je v podstatě tyč, říká se jí sochor, je to asi šestimetrový předvalek kruhového průřezu, a dělá se z ní trubka. Brama je podobná plechu, akorát je o dost hrubší a pro svodidla je vstupem svitek, což je pás, který se dělí podélně a profiluje se z něj svodidlo,“ vysvětlil výkonný ředitel Vítkovice Machinery Trade Tomáš Mischinger.

Poznamenal, že provoz rourovny a válcovny plochých výrobků podpořili finančně z důvodu, že mají největší potenciál udržet se na trhu. „Mimo jiné jsme si je vybrali i proto, abychom trošku diverzifikovali trh, protože rourovna je o celosvětovém trhu, kdežto svodidla a ploché výrobky jsou o lokálním česko-slovenském, německém a polském trhu,“ připojil.

Foto: Pavel Karban

Opětovné spuštění provozu na podélné dělicí lince č. 2, která připravuje materiál pro výrobu svodidel v Liberty Ostrava.

Podle insolvenčního správce Liberty Ostrava Šimona Petáka jsou právě závody 15 a 16 pro potenciální kupce nejzajímavější. Je proto rád, že budou opět v provozu. „Dopad tohoto opatření a nového rozjezdu výroby by měl vést k celkovému zachování provozu Liberty jako takového, a v důsledku toho k zachování až zhruba 2300 pracovních míst a k možnosti závod prodávat jako běžící, a tudíž i k většímu uspokojení věřitelů,“ poukázal.

Ještě loni měla Liberty Ostrava zhruba 6 tisíc zaměstnanců, nyní jich je asi 3 tisíce a na konci roku jich bude přibližně 2400. Kromě těch, co zůstanou na rourovně a válcovnách plochých výrobků, jich má zhruba 650 mít práci na středojemné válcovně a asi 400 lidí bude zaměstnáno v obslužných profesích.

Do úpadku se Liberty Ostrava patřící do skupiny Liberty Steel z koncernu GFG Alliance britského podnikatele indického původu Sanjeeva Gupty dostala kvůli dluhům v řádu miliard korun. Většina jejích provozů stojí od prosince 2023, kdy společnost Tameh Czech zastavila do huti dodávky energií. Většina zaměstnanců byla od té doby doma. Výrobu oceli už podnik ukončil.

Foto: Pavel Karban

Opětovné spuštění provozu na podélné dělicí lince č. 2, která připravuje materiál pro výrobu svodidel v Liberty Ostrava.

Výplaty chodily, pořád jsme věřili v obrat. Valcíř ze zkrachovalé Liberty popsal situaci v podniku

Ekonomika

Výběr článků

Načítám