Hlavní obsah

Konečná hledá snazší cestu do Sněmovny. Stačilo! nechala zaregistrovat jako politické hnutí

V rejstříku politických stran ministerstva vnitra je od 10. října k nalezení politické hnutí Stačilo!. Za registrací stojí Daniel Sterzik, který je asistentem europoslance Ondřeje Dostála. Nové hnutí se může stát nástrojem, který komunistům a jejich partnerům umožní snazší vstup do Poslanecké sněmovny. V koalici by totiž potřebovali více hlasů.

Foto: Novinky

Snímek z tiskové konference koalice Stačilo!

Článek

„Byl jsem to já, kdo hnutí Stačilo! registroval,“ uvedl na dotaz Novinek Sterzik, asistent Dostála, který byl za Stačilo! zvolen spolu s šéfkou komunistů Kateřinou Konečnou do Evropského parlamentu. Hnutí Stačilo! je registrováno na stejné adrese jako Sterzikův Institut českého venkova.

Sterzik za hlavní důvod registrace uvedl ochranu značky. Podle něj nyní probíhají jednání o budoucí formě spolupráce na úrovni jednotlivých stran v koalici, kterou tvoří Komunistická strana Čech a Moravy, Spojení demokraté – Sdružení nezávislých (SD-SN) a Česká strana národně sociální.

Nižší hranice

V parlamentních volbách by politickému hnutí ke vstupu do Sněmovny stačilo získat pět procent hlasů, zatímco koalice tří a více stran by musela mít jedenáct procent. Že i to hraje roli při rozhodování o budoucnosti koalice, přiznala v rozhovoru pro Parlamentní listy předsedkyně Stačilo! Kateřina Konečná. Redakci Novinek předsedkyně na dotazy neodpověděla.

Potřebujeme každou ruku. Konečná neskrývá nadšení ze zvolení Maláčové šéfkou SOCDEM

Domácí

„Nepochybně je to snaha obejít zákon. Stačilo! je úspěšné jenom díky tomu, že se v něm spojuje více stran dohromady. Teď se obávají, že nepřeskočí onu vyšší hranici, a proto zakládají jedno hnutí, kterému stačí pět procent,“ řekl k potenciálnímu záměru koalice politolog Jan Bureš.

„Na kandidátní listině hnutí mohou být lidé, kteří nejsou jeho členy. Kandidáti se mohou rekrutovat z ostatních stran a schovat se tak pod značkou hnutí Stačilo!, aniž by byli jeho členy,“ uvedl dále. Zákon totiž umožňuje občanům být členem jen jedné politické strany nebo hnutí.

Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Novinkám potvrdil, že podobný postup již některé menší koalice v minulosti využily.

Kdo se stane předsedou a zda bude hnutí nabírat členy, Sterzik odmítl sdělit s tím, že jde o neveřejné informace. „Hnutí bude své orgány teprve ustavovat, ale pouze pokud se na tom domluví koaliční strany,“ řekl. Podle ministerstva vnitra se volba předsednictva uskuteční na ustavující schůzi, která se musí konat nejpozději do šesti měsíců od vzniku hnutí.

V přípravném výboru hnutí Stačilo! je kromě Sterzika asistent Konečné Petr Karola, bývalý prezident agrární komory a neúspěšný kandidát do europarlamentu za SD-SN Zdeněk Jandejsek a Pavlína Procházková, zastupitelka a bývalá starostka obce Počenice-Tetětice za KSČM. Vyplývá to ze stanov, které má redakce k dispozici.

Co na to SOCDEM?

Předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová, která by ráda svou stranu pro volby do Sněmovny v roce 2025 zapojila do širší koalice levicových stran, o registraci hnutí Stačilo! nevěděla. Nechtěla však předjímat, zda by s hnutím mohli spolupracovat nebo zda by na jeho kandidátkách mohli figurovat i politici SOCDEM.

„Je to ještě předčasná otázka. Nic o tom nevím, je to vnitřní věc hnutí Stačilo!,“ řekla Novinkám.

Babiš: Absolutně vylučuju, že bych vzal komunisty do vlády

Domácí

Výběr článků

Načítám