Hlavní obsah

Konec Pirátů ve vládě: Skončí náměstci, Pekarová čeká i odchod Richterové z čela Sněmovny

Konec Pirátů ve vládě bude znamenat i jejich odchod z pozic náměstků na ministerstvech práce, životního prostředí, kultury, financí, zdravotnictví, průmyslu, zemědělství, vnitra i pro místní rozvoj. Pozici však nemá jistou ani Olga Richterová. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) předpokládá, že pirátka na postu místopředsedkyně Sněmovny skončí.

Foto: Petr Horník, Novinky

Šéf Pirátů Ivan Bartoš s Olgou Richterovou

Článek

Návrh na odvolání Ivana Bartoše z pozice ministra pro místní rozvoj a následný odchod pirátských ministrů bude mít dopad celkem na deset politických náměstků, které si Piráti dosadili do svých i koaličních resortů.

Oslovení pirátští náměstci počítají s tím, že s odchodem Pirátů z vlády jejich mise končí. Pro odchod hodlá na celostátním fóru hlasovat i Bartošův náměstek Ondřej Profant. Piráti hlasují od pátku do pondělních 20 hodin večer.

Stejně se zachová i pirátská náměstkyně ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL), Zuzana Freitas Lopesová. Rozdělanou práci chce však nejdřív předat nástupci. „Společně s ministerstvem pro místní rozvoj jsem zpracovávala zákon o bydlení. Jsem připravena pomoci, aby se dokončil a přijal. Považuji to za svou odpovědnost,“ řekla Novinkám a Právu.

Vládní krize: Pirátům končí hlasování. Pavel to rozsekne

Domácí

S Jurečkou ještě o svém odchodu nehovořila. „Ale budu se s ním bavit o tom, aby předání agendy proběhlo bez problémů a práce mohla být dokončena,“ dodala.

S podobným postupem počítá i náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic, jenž se zasadil například za přijetí metodiky pro nemocnice, která jasně určuje právo dětí na doprovod rodičů.

Anketa

Pomůže podle vás vládě odchod Pirátů?
Pomůže vládě i Pirátům
2,6 %
Pomůže vládě, Pirátům ne
9,9 %
Pomůže Pirátům, vládě ne
9,4 %
Nepomůže ani vládě, ani Pirátům
78,1 %
Celkem hlasovalo 6606 čtenářů.

Richterová může zůstat

Nejasný je však osud Olgy Richterové v pozici místopředsedkyně Sněmovny. Té funkce samotným odchodem Pirátů z vlády nezaniká, ve vedení Sněmovny běžně sedí i zástupci opozice, hnutí ANO má hned dva: místopředsedu ANO Karla Havlíčka a Aleše Juchelku.

Jenže SPD nemá v čele Sněmovny nikoho a nabízí se otázka, zda by funkci měla nadále držet strana, která má ve Sněmovně pouze čtyři poslance.

„Po odvolání Olgy Richterové z vedení Sněmovny volat nebudu. Nicméně po úterní tiskové konferenci Pirátů a po všem, co na ní zaznělo ohledně dosavadní spolupráce, bych se dost divila, kdyby sama v této pozici chtěla setrvat,“ řekla Novinkám šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová k vystoupení Pirátů, na kterém obvinili koalici Spolu takřka z mafiánských praktik.

Fiala neudržel nervy kvůli Bartošovi. Opět

Domácí

Richterová se sama odejít nechystá. „Bude záležet na rozhodnutí vládní koalice. Na místopředsedkyni Sněmovny mě nominovala koalice PirSTAN. Důležitá je pro mě práce, kterou odvádím. A tu budu odvádět ve všech případech dál,“ napsala Novinkám.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda nebude odvolávání Richterové iniciovat. „Byla nominována za PirSTAN, tak ať si to rozhodnou kolegové Starostové,“ poznamenal.

Starostové nemají s Richterovou problém. „Pořád je to demokratická strana zastoupena ve Sněmovně, tak ať mají dál zastoupení i ve vedení Sněmovny,“ napsala k tomu Novinkám místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Z vedení Sněmovny nechce Richterovou sundat ani KDU-ČSL, záleží však prý na dohodě více aktérů. „Když místopředseda či předseda Sněmovny vede schůzi poslanců, má povinnost působit nestranně,“ poznamenal lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek.

Pokud by měla Richterová skončit, mohlo by se její místo zrušit. Sněmovna by tím pár desítek tisíc korun ušetřila, místopředsedové Sněmovny mají plat 187 654 korun, k tomu přes 51 tisíc korun víceúčelovou náhradu. Základní plat řadového poslance činí 102 357 korun, náhrady pak desítky tisíc, podle vzdálenosti bydliště od Sněmovny. Nyní má horní komora šest místopředsedů.

Piráti opustí vládu v úterý, prohlásil Bartoš. Demisi podají Lipavský i Šalomoun

Domácí

Související články

Rozjíždí se hra o Lipavského

I když Piráti půjdou z vlády a ministr zahraničí Jan Lipavský podá demisi, mohl by i dál zůstat na svém postu. Premiér Petr Fiala (ODS) zmínil, že je s jeho...

Výběr článků

Načítám