Hlavní obsah

Konec papírových žádanek od lékaře na dohled. Vláda schválila digitalizaci zdravotnictví

Elektronizace zdravotnictví konečně postoupila. Vláda přijala zákon, který udělá přítrž papírovým žádankám. Lékaři už nebudou pacientům strkat do rukou papíry, se kterými půjdou na rentgen nebo odběry do nemocnice. Vše budou posílat elektronicky a každý pacient dokumenty uvidí ve státem zabezpečené aplikaci EZKarta. Změny nastanou za rok a čtvrt. Schválit je musí ještě parlament.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vystoupil na tiskové konferenci k situaci ohledně dostupnosti léčiv

Článek

„Systém bude nastaven tak, že žádanka od lékaře o kterékoli vyšetření se bude podávat elektronicky. Automaticky se nahraje do systému nemocnice. Nález vyšetření, ať už laboratorního, či rentgenového, půjde zase ze zařízení elektronicky a automaticky se nahraje do informačního systému ošetřujícího lékaře,“ vysvětlil Válek.

Totéž bude platit pro propouštěcí zprávy z nemocnice. Nemělo by se tak stát, že pacient dokument zapomene svému lékaři předat.

Tečka končí, přichází EZKarta. Stát spustil zdravotní aplikaci, lidé uvidí své očkování

Domácí

Všechny dokumenty uvidí pacient ve své EZKartě, kterou si už nyní mohou lidé stáhnout do mobilu. V současnosti se v ní ukazují jen některá dřívější očkování, připravuje se ale rozšíření o další zdravotní údaje a data.

V příštím roce se systém eŽádanek začne testovat a spuštěn by měl být naostro od roku 2026. Fungovat vše musí nejpozději v červenci roku 2026, což je jedna z podmínek pro čerpání peněz z EU. Ministerstvo pracuje také na systému, který bude evidovat dříve vyslovená přání u osob v terminální fázi onemocnění.

Novinkou bude i lepší informovanost záchranářů o pacientech, ke kterým vyjíždějí. Přístup nově získají k tzv. sdílenému záznamu pacienta, kde se například dozvědí, jaké bere dotyčný léky nebo jestli byl očkován proti tetanu.

Novela zákona také reaguje na loňskou střelbu na pražské filozofické fakultě. Praktičtí lékaři a další specialisté ve svých systémech uvidí, kteří pacienti - zvlášť ti, kteří mají vážné duševní onemocnění - jsou držiteli zbraní.

Válkova digitalizace

Ministerstvo pracuje na digitalizaci už několik let. Výrazný posun přinesla pandemie covidu, kdy bylo spuštěno několik systémů na registraci k očkování či stažení očkovacích certifikátů. Aplikaci Tečka resort přetvořil na EZKartu.

Od loňska uzavřel resort podle Válka rámcové smlouvy se sedmi dodavateli za 600 milionů korun.

„Vše bylo řádně vysoutěženo a tady bych si dovolil zdůraznit, že nebylo žádné odvolání proti těmto soutěžím,“ podotkl Válek, čímž si nepřímo rýpl do exministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, který v pondělí skončil ve vládě kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení.

„Rovněž byly zahájeny pilotní projekty k ověření funkčnosti systému,“ doplnil. Systém u stavebního řízení se spustil v červenci rovnou naostro. „Tam, kde to lidé umějí, se daří digitalizovat,“ doplnil premiér Petr Fiala.

Zdravotní data musí lidé hledat na webu i v aplikaci. Vše v jednom by se zhroutilo, tvrdí Válek

Domácí

Výběr článků

Načítám