Hlavní obsah

Konec dlouhého čekání. Nevyléčitelně nemocní dostanou příspěvek na péči automaticky

Lidem v konečném stadiu nevyléčitelné nemoci se výrazně usnadní cesta k získání příspěvku na péči. Dostanou ho automaticky a nebudou muset absolvovat dlouhé čekání a prověřování, zda na něj vůbec mají nárok. Často se ho ani nedožijí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Změnu plánuje ministerstvo práce v novele zákona o sociálních službách. Nárok se má týkat příspěvku ve třetím stupni. Ten je nyní 12 800 korun měsíčně, u dětí a mladých lidí do 18 let věku 13 900 Kč.

„U lidí, u nichž je jejich diagnóza nezvratná, třeba u některých onkologických pacientů, nechci, aby museli procházet nesmyslným kolečkem posuzování, ale abychom jim třeba na základě stanoviska onkologa přiznávali příspěvek automaticky,“ řekl Novinkám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Příspěvek na péči bude místo úřadů práce vydávat sociální správa

Ekonomika

Podle důvodové zprávy k novele se dokonce stává, že délka řízení, která se pohybuje mezi třemi až pěti měsíci, je natolik dlouhá, že se značná část těchto žadatelů přiznání příspěvku nedožije.

„Příspěvky na péči se sice mohou vyplácet zpětně, ale až proběhne takzvané sociální šetření, kdy Úřad práce prozkoumá potřebnost pacienta. Ale v lůžkových hospicích trvá péče v průměru tři nebo čtyři týdny, v domácí péči pak okolo deseti dnů,“ konstatoval Robert Huneš, prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče.

Příspěvek sice podle důvodové zprávy bývá přiznán i dodatečně. Ale hospice a pečující příbuzní i tak cítí výpadek příjmů kvůli dlouhému trvání řízení. „Často tak musejí být hospice financovány ze sbírek,“ dodal Huneš.

Novela ještě musí projít připomínkovým řízením a musí ji schválit vláda a parlament. Platit by měla od příštího dubna.

Léky bez doplatku nebudeme rušit, uklidňuje ministerstvo

Domácí

Výběr článků

Načítám