Hlavní obsah

Koncesionářské poplatky se zvýší, rozhodla vláda

Po víc než šestnácti letech se zvýší koncesionářské poplatky za televizi a rozhlas. Za Českou televizi budou lidé platit o 15 korun více, tedy 150 korun měsíčně, Českému rozhlasu půjde nově 55 korun. Navýšení schválila vláda. Změny, s nimiž se počítá od příštího roku, musí ještě posvětit parlament.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká televize, Kavčí hory

Článek

„Koncesionářské poplatky se zvedají v případě Českého rozhlasu o deset korun, v případě České televize o 15 korun,“ uvedl po jednání kabinetu ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Od roku 2008 se televizní poplatek nezvedl, v případě rozhlasu dokonce od roku 2005.

Velká mediální novela počítá také s rozšířením okruhu poplatníků. Nově nebude rozhodující, zda mají lidé doma televizi nebo rádio. Zohledňovat se bude, jestli mají připojení k internetu a chytrý telefon.

„Nic se nemění na principu, že platí domácnost,“ doplnil Baxa. Pro stávající 3,3 milionu koncesionářských poplatníků se nic nezmění. Jen budou měsíčně platit o 25 korun víc.

Baxa odmítl, že by se zaváděla daň z internetu. Debata na vládě k zákonu podle něj byla „bohatá, ale převážně souznící“.

Nejen TV a rádio. Koncesionářské poplatky zaplatí i majitelé mobilů

Internet a PC

Zhruba 600 tisíc domácností dosud poplatky neplatilo. Česká televize ani Český rozhlas ale nezískají nové nástroje k tomu, aby od nich mohly peníze vymáhat. Mohou je k tomu jen na základě informace, že odebírají elektrickou energii, vyzvat.

Čestným prohlášením mohou tyto domácnosti konstatovat, že připojení nemají. Jak ale Baxa uvedl, v dnešní technologické době jich bude velmi poskrovnu.

Právnické osoby do 25 zaměstnanců budou nově od plateb osvobozeny. Nově se budou poplatky také pravidelně valorizovat. Došlo také k omezení sponzoringu.

Česká televize by díky zvýšení poplatků měla získat příští rok navíc do rozpočtu 865 milionů korun, Český rozhlas o 331 milionů korun víc.

Lidé si připlatí, firmy ušetří. Poplatky za TV a rádio se nově dotknou až 300 000 domácností

Internet a PC

Výběr článků

Načítám