Hlavní obsah

Koncesionářské poplatky a důchodovou reformu proberou poslanci na mimořádné schůzi

Poslanci budou důchodovou reformu a návrh na zvýšení koncesionářských poplatků řešit na mimořádné schůzi příští středu. Na popud vládní koalice ji svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Oba návrhy se nacházejí ve druhém čtení.

Foto: Petr Horník, Novinky

Na snímku premiér Petr Fiala a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Zvýšení koncesionářských poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas prošlo prvním čtením na mimořádné schůzi v červenci. Návrh počítá s tím, že poplatek za televizi by se měl zvýšit ze 135 na 150 korun a poplatek za rozhlas ze 45 na 55 korun. Novela navíc počítá s tím, že poplatky by měly i domácnosti, které sice nevlastní televizní nebo rozhlasový přijímač, ale mají zařízení schopná přijímat vysílání, což je i chytrý telefon či počítače a tablety.

Opozice zvýšení poplatků odmítá. Hnutí ANO avizovalo, že navrhne řadu změn, a dají se očekávat i další obstrukce.

První kolo projednávání důchodové reformy proběhlo ve Sněmovně koncem května. Návrh zavádí navyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužující se doby dožití. Podle navrhovatelů by Češi měli trávit v penzi v průměru 21,5 roku. Lidé by se měli termín, kdy odejdou do penze, dozvědět ve svých 50 letech.

Do Sněmovny by se dostalo jen pět stran, posílila SPD

Parlamentní volby

Vedle toho reforma z dílny ministerstva práce a sociálních věcí rozšíří počet profesí s nárokem na předčasný odchod do penze.

Snahu vlády dohodnout se na podobě reformy s opozičním hnutím ANO ukončilo nevydařené jednání u prezidenta Petra Pavla, po němž se účastníci nedokázali shodnout ani na tom, že je třeba zvyšovat hranici odchodu věku do důchodu. Zatímco Hrad informoval o tom, že ANO s vládou se shodnou na nutném zvyšování důchodového věku, ANO to striktně odmítlo.

Pavel u vlády narazil. Jeho první veto Sněmovna zřejmě přehlasuje

Domácí

Výběr článků

Načítám