Hlavní obsah

Komunisté svým zvráceným e-shopem mohou páchat trestný čin

Podpora a propagace hnutí, která směřují k potlačení práv a svobod člověka, jsou trestné a hrozí za ně vězení až na pět let, upozornil advokát a bývalý státní zástupce Radek Ondruš. Reagoval tím na prodej předmětů se srpem a kladivem, podobiznou Lenina a dalších marxistů na e-shopu koalice Stačilo! a KSČM. Soudní řízení k takovému jednání by však byl podle policie precedens.

Foto: repro Futura

Propagační předměty se symboly komunismu

Článek

Policejní prezidium se nemohlo ke konkrétnímu případu vyjadřovat. „Obecně mohu konstatovat, že na rozdíl od nacismu neproběhlo u komunismu žádné soudní řízení, které by odsoudilo ideologii a její symboliku. Každý případ se tak posuzuje individuálně, konkrétně, zda jednání naplňuje skutkovou podstatu některého ze zločinů proti lidskosti páchaných komunismem,“ sdělil Novinkám mluvčí Jakub Vinčálek.

Podle Ondruše by bylo pro posouzení trestněprávní odpovědnosti rozhodující odborné posouzení znalce, zda Leninův komunismus nebo Che Guevarův marxismus prokazatelně směřují k potlačení práv a svobod člověka, či hlásají zášť, ať už rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou, nebo třídní, což zakazuje trestní zákoník. V takovém případě by pak propagační předměty s Vladimirem Iljičem Leninem a srpem a kladivem mohly být srovnatelně závadné jako předměty se svastikou nebo představiteli nacistů a mohlo by za jejich šíření hrozit odnětí svobody od jednoho roku až na pět let.

Lenin je in, hlásí e-shop Stačilo! Nabízí zboží se srpem a kladivem

Volby

„Právní posouzení a eventuální trestní odpovědnost nastoupí poté, kdy se pod příslušné závěry podepíše znalec a státní zástupce toto vyhodnotí jako společensky škodlivé – je to tedy hlavně otázka na státní zastupitelství,“ dodal advokát.

Mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý nicméně odmítl věc komentovat. „Trestnost konkrétního jednání při zvážení všech okolností může posoudit pouze policejní orgán a finálně státní zástupce, k tomu věcně a místně příslušný, který posléze garantuje zákonnost případně vedeného trestního řízení,“ uvedl.

Bolševické symboly na úrovni svastiky?

Podle historika Petra Blažka, ředitele Muzea paměti XX. století, by měl být prodej propagačních předmětů s Leninem a znakem KSČ trestný. „Je to symbol bolševického Ruska a Sovětského svazu. Je to symbol, který by měl být postaven na stejnou úroveň jako nacistická svastika,“ řekl Novinkám Blažek.

„Lenin byl zodpovědný za řadu mrtvých. Byl to idol hnutí, které zavinilo desítky milionů mrtvých po celém světě, byl to zakladatel bolševického státu,“ dodal Blažek.

E-shop, na který odkazuje na svých stránkách koalice Stačilo!, patří společnosti Futura, v jejímž vedení sedí představitelé KSČM.

Kromě srpu a kladiva, Lenina a Che Guevary některé zboží zpodobňuje někdejšího kubánského diktátora Fidela Castra, venezuelského prezidenta Hugo Chavéze, filozofa Karla Marxe nebo bývalého odbojáře a novináře Julia Fučíka.

Předsedkyně komunistů a Stačilo!, europoslankyně Kateřina Konečná již dříve odmítla e-shop komentovat.

Stačilo! jako koalice levicových stran uspělo poprvé v evropských volbách v červnu, kde získalo dva mandáty pro Konečnou a právníka Ondřeje Dostála, který v minulosti spolupracoval s Piráty. V krajských volbách za Stačilo! kandidují především nominanti KSČM.

Přebarvená KSČM. Za Stačilo! kandidují v drtivé většině zase jen komunisté

Krajské volby

Související články

Výběr článků

Načítám