Hlavní obsah

Komunisté schovali frýdeckou baziliku za komín, ten teď půjde k zemi

Frýdek-Místek

Na přibližně půl století se podařilo komunistům zablokovat pohled na historickou dominantu Frýdku-Místku, dvě šedesátimetrové věže barokní baziliky Navštívení Panny Marie. Komín, který při pohledu zepředu na národní kulturní památku zacláněl, ale už půjde brzy k zemi.

Foto: Pavel Karban

Už jen do konce prázdnin má zakrývat pohled na frýdeckou baziliku obří komín stojící v bývalém areálu textilky Slezan na Hálkově ulici. Snímek je z nájezdu na ulici 17. listopadu při příjezdu od Ostravy

Článek

„Obrovský komín v bývalém areálu textilky Slezan na Hálkově ulici vznikl v sedmdesátých letech minulého století. Podařilo se nám dohledat, že byl postaven tak, aby z hlavních vjezdů do města od Ostravy a Olomouce baziliku zakrýval,“ potvrdil primátor Petr Korč s tím, že jej tento trucpodnik vždy velmi dráždil.

Přivítal proto, že současný majitel areálu bývalé Lembergerovy tkalcovny, kterým je společnost Marlenka, se rozhodl komín ještě během letošního léta zbourat. „Když ten komín zmizí, tak se vrátí přirozené panorama a bazilika minor se opět stane dominantou města, kterou byla a kterou do budoucnosti bude,“ poukázal primátor.

Foto: Pavel Karban

Dominantami barokní baziliky Navštívení Panny Marie ve Frýdku jsou dvě šedesátimetrové věže.

Podle majitele Marlenky Gevorga Avetisjana odstartuje demolice škaredého a léta nefunkčního komínu, v němž se kdysi pálily i škodlivé látky, 21. srpna. „Bude se bourat postupně, nebude se odstřelovat. Je to v centru města, takže by to bylo nebezpečné, navíc vedle je hlavní cesta,“ vysvětlil, proč demolice potrvá dva týdny. „Odstřel by byl levnější, ale rozebrání je bezpečnější. Stát to bude tři miliony,“ vyčíslil.

Kryptu zpřístupní veřejnosti

Barokní poutní chrám Navštívení Panny Marie ve Frýdku, který má titul bazilika minor, byl postaven v letech 1740 až 1777. Nyní je pro veřejnost kvůli téměř dvouleté rekonstrukci uzavřen.

„Rozsah obnovy zahrnuje revitalizaci krypty, kde bude odstraněna betonová dlažba, opraveny rozpadající se cihly, které tvoří klenby, odstraněny skleněné přepážky, které brání pohybu vzduchu a lepšímu větrání, a současně dojde k ošetření ostatků,“ popsal Miroslav Přikryl, vedoucí odboru dotačních projektů a církevní turistiky Biskupství ostravsko-opavského.

Foto: Pavel Karban

Pod bazilikou je krypta, i ta projde nyní dvouletou obnovou. Po ní bude veřejnosti přístupná.

Upřesnil, že v podzemní kryptě jsou kosti několika poutníků, kteří se v roce 1750 při cestě na pouť utopili v rozvodněné Ostravici, asi šesti kněží a šesti příslušníků hraběcí rodiny Pražmů. „Ty ostatky jsou v otevřených rakvích, dá se říct, že se už částečně rozpadly stářím a jsou silně zaprášené za ty desítky, stovky let,“ nastínil a dodal, že s restaurováním ostatků pomohou odborníci z pražského Náprstkova muzea. Po otevření kostela bude krypta celoročně přístupná.

Obnova se podle Přikryla ale dotkne celého interiéru. „Opraví se omítky, částečně elektroinstalace, bude doplněno osvětlení a provedena nová výmalba, kdy dojde ke změně barevnosti ze současné žlutobílé kombinace na starorůžovou, šedou a bílou v kombinaci se zlacením. Budou zrestaurovány ochozy balkonů, kolínské hlavice, varhany i kaple sv. Kříže včetně oltáře. Současně bude vytvořena recepce pro průvodce a nový vstupní objekt do krypty,“ sdělil Přikryl a dodal, že dojde také na úpravu odvodnění chrámu.

Náklady na opravu baziliky jsou téměř 50 milionů korun, část uhradí evropská, krajská a městská dotace, zbylých 5,5 milionu musí zaplatit farnost. Ta už kvůli tomu vyhlásila sbírku. Práce potrvají do 30. dubna 2026.

Foto: Pavel Karban

Kvůli rekonstrukci interiérů byly v kostele zakryty všechny lavice deskami.

Dělníci ve Frýdku-Místku vykopali kosti tří lidí

Krimi

Výběr článků

Načítám