Hlavní obsah

Komunikace mezi lékaři drhne. Problém obnažilo vyšetřování střelby na fakultě

Loňská tragická událost na filozofické fakultě nasvítila přehlížené problémy českého zdravotnictví. I když se útočník léčil u psychiatra, jeho praktický lékař o tom nevěděl. Pacient jméno svého obvoďáka prozradit nemusí. Pokud by však jeden z nich chtěl, informaci si zjistit mohou. Přes zdravotní pojišťovnu, indicií může být i Lékový záznam pacienta. K tomu ale nedošlo. Resort zdravotnictví věří, že s digitalizací se sdílení informací mezi lékaři zlepší.

Foto: Envato Elements

Pokud pacient příliš nekomunikuje, mají lékaři omezené možnosti, jak se dozvědět, zda se s něčím léčí u specialistů.

Článek

„Obvodní lékař, respektive zdravotnické zařízení poskytlo i výpis z jeho zdravotnické dokumentace, ve které se nevyskytuje žádný záznam o psychiatrické či psychologické péči. Taková skutečnost však odporuje zjištění, že D.K. v minulosti několikrát navštívil psychiatra i psychologa,“ citovali reportéři MF Dnes z vyšetřovacího spisu s připomenutím střelce na filozofické fakultě.

Psychiatra navštívil muž čtyřikrát koncem roku 2022. Psychiatrička do záznamu uvedla, že jeho obvodního lékaře nemohla informovat, protože jí jeho jméno D.K. nesdělil.

„Praktický lékař o psychiatrické péči nevěděl a psychiatr praktického lékaře neznal,“ shrnují kriminalisté.

Podle výkladu legislativy od České lékařské komory i ministerstva zdravotnictví takovou povinnost pacienti nemají.

Bezchybný zásah policie na fakultě? Vyšetřování ukazuje něco úplně jiného

Krimi

Neinformovanost lékařů se začne řetězit. Specialista nezná obvodního lékaře, kterému by zdravotní záznamy předal, a tak je dá do ruky pacientovi. Ten si je může ponechat. Obvoďák se nic nedozví. Ovlivnit to může jeho posudek pro vydání řidičského nebo třeba zbrojního průkazu.

Specialista má povinnost dokumenty předat. Ovšem jen pokud jeho jméno zná, jak plyne ze zákona. Kruh se tím uzavírá. Slepého místa zjevně využil i útočník z prosince.

Změnu ministerstvo nechystá. Pomoci by měla připravovaná elektronizace zdravotnictví. „V rámci nyní budovaného systému základní infrastruktury elektronického zdravotnictví bude informace o registrujícím lékaři dostupná on-line v rámci Kmenového registru pacientů všem oprávněným osobám, vč. ošetřujícího lékaře,“ sdělil Novinkám vedoucí tiskového oddělení resortu Jan Řežábek.

Informace tam budou proudit od zdravotních pojišťoven.

K čemu je Lékový záznam?

Jedné možnosti ale lékaři přece jen využít mohli, byť není jednoznačně průkazná.

V Lékovém záznamu, který je centrálně veden pro každého pacienta, si může lékař přečíst, jaké léky byly dotyčnému předepsány, kdy a zda si je vyzvedl. O tom, zda je skutečně užívá, to ale nevypovídá. Uvedena není ani specializace předepisujícího lékaře. I ta se dá ale dohledat přes Českou lékařskou komoru.

Z výčtu předepsaných léků by mohl obvodní lékař nabýt dojmu, že jeho pacient navštěvuje i další specialisty, pokud mu předepsali léky. To byl i případ útočníka z prosince, kterému podle MF Dnes psychiatr předepsal léky.

„Při poskytnuti zdravotních služeb může lékař už dnes vědět, jaké léky byly dříve pacientovi předepsány, a může mu to posloužit jako jisté vodítko,“ upozornilo ministerstvo.

„Mám desítky psychiatrických pacientů, kteří žádné léky neužívají. A pokud někdo bere antidepresiva, tak bych o něm nedokázal tvrdit, že je to nebezpečný střelec,“ namítl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

„Mohu se podívat do Lékového záznamu, stejně jako si může specialista zjistit přes pojišťovnu registrujícího lékaře, ale budu z toho jen dedukovat. Je tam pouze informace o tom, že někdo někomu předepsal nějaký lék, ale zcela bez kontextu, “ doplnil.

Podstatnější podle něj je, aby se psychiatr podíval do systému, zda dotyčný nevlastní zbraň. To bude možné od roku 2026, umožní to novela zbraňového zákona. Lékaři budou muset na pacienty s omezenou způsobilostí upozornit policii.

Za měsíc se podívají lékaři do Lékového záznamu v 500 až 750 tisících případech.

Tečka končí, přichází EZKarta. Stát spustil zdravotní aplikaci, lidé uvidí své očkování

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám