Hlavní obsah

Kokain ve Sněmovně k legalizaci nepovede. Ztrácí se tu věci a také nepovolujeme krádeže, říká Benda

Případ kokainu, který se našel ve Sněmovně, k rozvolnění pravidel ohledně měkčích drog, jako je například konopí, prý nepovede. Politici se ale podivují, že si ochranná služba nechala věc tak dlouho pro sebe.

Foto: Petr Horník, Novinky

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Kvůli tomu, že někdo krade, nezačneme povolovat krádeže. Už jsem zažil, že se ve Sněmovně něco ztratilo,“ reagoval předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda na dotaz Novinek, zda nechce přehodnotit svůj názor na větší legalizaci drog, když už je konzumují i někteří poslanci na parlamentní půdě.

„Policie nevyhodnotila skutek ani jako přestupek. Takže žádné změny legislativy v návaznosti nechystáme,“ dodal Benda.

„Ne,“ reagoval na stejný dotaz ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který rovněž patří mezi ty, kteří posun hranice akceptovatelných drog odmítají. „Ne,“ odpověděl stejně stručně místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, rovněž lidovec, který taktéž nechce o komerčním prodeji drog ani slyšet, a to včetně konopí.

Na pánské toaletě ve Sněmovně se našel kokain

Domácí

Proč o tom nikdo nevěděl?

Výborný chce, aby případ s kokainem úplně nezapadl. Novinkám řekl, že chce prošetřit, jak je možné, že nebyl informován ani kancléř, ani vedení Poslanecké sněmovny, ani bezpečnostní odbor.

Na rok a půl starý případ upozornily Seznam Zprávy. Příslušníci ochranné služby Sněmovny, kteří mají na starost bezpečí poslanců, během jednoho nočního jednání zaznamenali nezvyklé zvuky z pánských toalet. Na místě pak našli papírek se zbytky bílého prášku. Test posléze potvrdil, že šlo o drogu.

Ochranná služba si celou věc nechala pro sebe a neinformovala ani předsedkyni Sněmovny Markétu Adamovou Pekarovou, ani nikoho jiného.

Havlíčkovi nedá spát kokain v řiti

Že se věc neřešila okamžitě, považuje za chybu i opoziční místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

„Přiznám se, že když jsem před dvěma roky nasvítil kauzu Dozimetr kokainem v řiti, tak mě ani ve snu nenapadlo, jak blízko to bude. Nechci spekulovat jak a kdo to aplikoval, ale rozhodně bych to nebagatelizoval,“ řekl Novinkám.

„Z mého pohledu byla chyba, že se to okamžitě neotevřelo, protože to vrhá neskutečně špatné světlo nejen na celou Sněmovnu, ale i na politickou scénu, protože se zde schází nejvrcholovější politici,“ dodal Havlíček.

Kokain v Česku

Podle výroční zprávy vládního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti z roku 2022 se v Česku spotřebuje za rok 1,1 tuny kokainu a jeho spotřeba mírně v letech roste. Alespoň jednou v životě ho užila dvě až tři procenta Čechů starších 15 let.

Kokain se do ČR nejvíce pašuje z Nizozemska nebo Belgie, jeho cena pro koncové uživatele se pohybuje mezi 1500 a 3500 korun za gram.

Argument ochranné služby, že šlo o malé množství, proto věc neoznámila, pak považuje za absurdní, protože není možné určit, zda k užívání kokainu nedocházelo v prostorách Sněmovny opakovaně. Současně dodal, že sám je striktně proti větší legalizaci drog.

„Jsem proti tomu, akorát by to mohlo vybudit k tomu, že si tu budeme říkat, že je to normální. Já si myslím, že to normální není ani v malém množství. Od trošky k větší trošce a pak se to začne nabalovat a mohou z toho být velké průšvihy,“ uvedl.

Striktně proti legalizaci je také předseda SPD Tomio Okamura. „Kokain nemá ve Sněmovně dle mého názoru co dělat. Osobně jsem v životě žádnou drogu neměl, překvapuje mě to,“ řekl Novinkám.

Regulovaný trh s kokainem

Poslanci zejména vládních stran se k regulaci prodeje kokainu vyjadřovali ve velkém zejména na podzim loňského roku. Tehdy drogový koordinátor blízký ODS Jindřich Vobořil v rozhovoru pro iDnes.cz řekl, že v Česku by mohl fungovat regulovaný trh s kokainem, podobně jako by tomu mohlo být u konopí. Kokain přitom označil jako drogu hraniční. Zejména u lidovců to vzbudilo velkou vlnu nevole, proti byli ale i politici s ODS.

„Jindřich Vobořil nemá pravdu skoro nikdy,“ uvedl nyní Marek Benda (ODS) na dotaz Novinek, zda se neukazuje, že na tehdejším zamyšlení drogového koordinátora něco je.

Fanouškem drog není ani předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. Uznává však, že regulovaný trh u některých drog, zejména těch měkčích, by mohl být přínosem pro státní pokladnu.

„Kontrolovaný obchod s daňovými výnosy pro stát by podle mě byl lepší než černý trh, na kterém vydělávají dealeři, aspoň u měkkých drog, jako je konopí. O nálezu před víc než rokem ani o tom, jak se takové incidenty řeší, nemám další informace. Ale je to jedno z možných vysvětlení toho, proč jsou někteří lidé ve Sněmovně tak nabuzení,“ komentoval věc Michálek.

Poslanci začátkem května schválili pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC, aby se k nim nedostávaly děti. Platit bude zákaz veřejné reklamy. Novela je reakcí na zákaz prodeje výrobků obsahujících HHC, THCP a HHC-O, který platí od března. Na něj prodejci reagovali nahrazením zakázaných látek deriváty.

Vobořil k pozdvižení kolem kokainu: Kdybych se nemohl odborně vyjadřovat, jsem ve funkci zbytečný

Domácí

Výběr článků

Načítám